The Coup - Sorry To Bother You


Artist: The Coup
Album: Sorry To Bother You
Label: Epitaph Records/ANTI- Records
Year: 2012
Country: USA
Genre: Conscious Hip-Hop, Political Rap, Alternative Rap, Funk Rap, Alternative Rock, Rap-Rock
FACEBOOK



The Coup е калифорнийска хип-хоп банда, която съществува повече от 20 години и във визитката си има много сериозна като обем и качество дискография. Основният човек в групата е Boots Riley – музикален идеолог,  политически активист и убеден марксист. Честно казано, докато слушам The Coup, няма как да не си мисля, че Boots Riley е някаква странна симбиоза от James Brown, Chuck D и Jello Biafra. Или поне такова е положението с новия концептуален албум на бандата – Sorry To Bother You.

Въпреки, че стилът на The Coup най-общо казано може да бъде определен като алтърнатив рап, Riley и останалите шестима членове действат като пънк група. Sorry To Bother You е вторият албум за дъщерния лейбъл на легендарния Epitaph Records – АNTI- Records. В повечето песни The Coup те призовават за революции и за отстояване на човешките права, като се опитват да отворят очите на слушателите за изкривените реалности в политиката, науката и други сфери от ежедневието. 

На моменти Boots Riley и компания са изключително директни в посланията,  а в други го правят по един хитър и завоалиран начин посредством метафори – monsters”(the CEOs), които се опитват да командват everyone else” (99% от хората).  В Strange Arithmetic пък се пее: Teachers, stand up! You need to tell us how to flip this system”.

В инструментално отношение Sorry To Bother You e много напредничав. Саундът на The Coup еволюира много през години, а причината, е че бандата не спира да експериментира, прелитайки от стил в стил. В една от най-яките песни Your Parents' Cocaine, с участието на Justin Sane от Anti-Flag, се чува духовият интрумент казу, който буквално може да те влуди от кеф. Въобще, хубавото на албума е, че има много изсвирена музика от истински барабани, китари, кийборди и дори цигулки, а не само семпли и скречове, йоу.  Във вокално отношение пък имаме речитативи, имаме много мъжко и женско соул пеене и по-рок елементи. Така че The Coup са успяли много приятно да инкорпорират по-малко от Frank Zappa, Motown-изпълнителите, OutKast, The Roots, Beastie Boys и Beck, но с пънкарски замах.

В Sorry To Bother You има още гости, още изненади и е пълно с парчета, които трудно биха останали незапомнени от слушателите. The Coup обаче не целят да създават само песни с приятно натрапени припеви като The Magic Clap, Тhe Guillotine и We’ve Got A Lot To Teach You, Cassius Green, а да накарат поне някой да се замисли над посланията в тях.

Въпреки, че The Coup не е мейнстрийм банда и едва ли Sorry To Bother You ще попадне в ръцете на хора, които се кефят на Lil Wayne и Kanye West, новият проект е един от най-силните хип-хоп албуми за 2012, както и един от най-алтернативните такива в морето от скучни рок и рап банди, които целят единствено да „разбият радиостанциите”.  Boots Riley и неговите хора наистина постигат баланса, така важен за подобно съчетаниe от стилове музика, както и хармонията, която трябва да съпътства песните.

ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчителни песни: The Magic Clap   Strange Arithmetic  Your Parents' Cocaine   We've Got A Lot To Teach You, Cassius Green   The Guillotine





Коментари

Популярни публикации