Caliban - Ghost Empire


Artist: Caliban
Album: Ghost Empire
Year: 2014
Label: Century Media
Country: Germany
Genre: Metalcore, Melodic Metalcore

АВТОР НА ТЕКСТА: ВИКТОР "ВИЧО" БАЛЧИКЛИЕВ

‘Гарантирано немско качество’ – със сигурност ежедневно чувате този израз, обикновено свързан с коли, кухненски уреди и всякаква техника. В случаите, когато се прилага за музика, то обикновено е по-тежка - с имена като Helloween, Accept, Gamaray, Edguy, Sodom, Kreator, Grave Digger и т.н. и т.н.

Като изключим всички тези динозаври, до голяма степен модерната екстрамна сцена се свежда до три групи – Rammstein, Heaven Shall Burn и Caliban. Последните две имат няколко сплита, множество съвместни концерти, и са може би основната причина за популяризирането на метълкора из Европа.

Понятието метълкор винаги е било прекалено мъгливо и заради голямата популярност започна да се прилага към всяка модерна група. Жанрът е може би най-активното крило на новата вълна Американски метъл (NWOAHM) и най-комерсиално успешното подразделение на метъла през последното десетилетие.

Навъдиха се хиляди некадърни групи, които за жалост създадоха лошо има за жанр, които в дълбоките си традиции е нещо прекрасно. Роден в Америка, метълкорът постепенно се разпространи до всички краища на света, смесвайки се с всякакви местни музикални традиции и популярни течения. Като резултат, наставката –кор се прилага до абсолютно всичко от дет и мат до рап и грайнд.

Много хора (за жалост и групи) забравят, че жанрът е точно толкова метъл, колкото и кор. А кор идва от хардкор и носи в себе си белезите на едно от най-силните подразделения в екстремната музика – както чисто технически (бързи преходи, насечен ритъм и мачкащи брейкдауни), така и символични (като усещането на музиката като начин на живот и идеология, чувството за семейна и групова принадлежност, социална ангажираност).

Само когато тези качества се смесят с добрите страни и теми на съвременния метъл, тогава се ражда истински стойностен метълкор. Доста банди забравиха корените си, което доведе до размиване на жанра и масовата негативна оценка. За щастие, сред морето от дразнещо тъпо кръстени банди, все още има бижута като Caliban, които не спират да ме радват с всеки следващ албум.


Немците дебютират през 1997 като Never Again, преди да се прекръстени на Caliban (герой от ‘Бурята’ на Шекспир) покрай сплит с титаните Heaven Shall Burn. Основните лица в бандата са Andreas Dorner (вокал) и Marc Gortz (китара). След множество промени в състава и стила, през 2002 към Caliban се присъединява Deris Schmidt като втора кирата и вокал, който тласка бандата в посоката, в която ги познаваме днес.

През 2006 е последната смяна в състава и от тогава групата издава The Awakening (2007), Say Hello To Tragedy (2009) и I Am Nemesis (2012) – едно стабилно развитие и изкачване, по времето на което бандата стига и до съвместно турне с As I Lay Dying и Trivium (две от може би най-стабилните и почти недостижими модерни групи) – доказателство за качествата и целите на Caliban.


The Ghost Empire комбинира всички онези вече изброени черти на метълкора. Албумът е перфектно балансиран, по-завършен и цялостен от предните, с огромна доза заряд, чувство, емоция и дори епичност. Границата между бруталност и мелодичност е много тънка, с постоянната смяна на вокалите на Dorner и Schmidt. И ако добрият албум има силно начало, много добрият - и силен край, то перфектният те смазва от начало до край. The Ghost Empire е точно такъв.

Албумът започва с ‘King’ – типичен Caliban, напомнящ на по-старите им албуми и даващ начало на поредица от ударни и болезнено ниски (с леки джент елементи) песни като Chaos-Creation, ‘Wolves and Rats’, ‘nebeL’. ‘I Am Ghost’ е преходът към по-мелодична част на албума, която изгражда онази призрачна и емоционална атмосфера, за която бандата загатна в I Am Nemesis и която концептуално се разгръща в Ghost Empire.

'Devil’s Night' до голяма степен представя новото звучене на Caliban и не случайно е избрана за първи официален клип към албума (за жалост не особено уникален) - брутален насечен ритъм, смразяващи крясъци, прекрасна и епична мелодична част. yOUR Songпък залага на по-бавен ритъм и на онези символични хардкор елементи, които вече споменах, като засилва усещането за групова принадлежност с текст и хорови вокали.

Тези идеи за развити до съвършенство в ‘I Am Rebelion’ и особено в ‘Who We Are’, която съвсем спокойно може да бъде ползвана като дефиниця на модерния мелодичен метълкор. След онова хорово ‘Can you feel my heart beat’, нямаше какво да свали оценката под 9.

Нормалната версия завършва със силната 'My Vertigo', но истинската изненада е скрита в Delux изданието на албума, където последна е ‘Falling Downwards’ с участието на Matt Heafy от Trivium – сами си направете изводите каква точно сивмолична стойност има това гостуване.

Вече няма съмнение на какво точно са способни Caliban и към коя лига принадлежат. Ghost Empire директно влиза в топ 5 на най-любимите ми метълкор албуми (където впрочем е и предният им I Am Nemesis) и в топ 10 на 2014. А аз вече чакам следващия и благодаря сърдечно на Германия.

ОЦЕНКА: 9.5/10

Препоръчителни песниWho We Are   I Am Rebellion   Devil’s Night   yOUR Song   King   Wolves And Rats




Коментари

Популярни публикации