The Lawrence Arms - Metropole

Artist: The Lawrence Arms
Album: Metropole
Year: 2014
Label: Epitaph
Country: USA
Genre: Punk Rock, Pop Punk, Alternative Rock
FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов

Трудно ми е да си представя какъв човек щях да бъда сега, ако през есента на 2007 г. не си бях пуснал за пръв път Oh! Calcutta! - епохалния пети албум на The Lawrence Arms, излязъл в предишната година.

За броени дни тогава триото от Чикаго ми влезе под кожата с песни като Cut It Up,  Beyond The Embarassing Style, Lose Your Illusion 1, Like A Record Player и една от най-любимите ми песни изобщо - Are You There Margaret? It's Me, God. После харесах и старите албуми на The Lawrence Arms, но Oh Calcutta си остана голямата ми любов и даже си купих тениска на бандата именно с дизайна от него.

Оттогава насам минаха много години, а Brendan (вокали/бас), Chris (вокали/китара) и Neil (барабани) се отдаваха предимно на странични проекти и единственото нещо, което чухме от тях заедно беше едно EP oт 2008 година. Крайно недостатъчно.

Естествено анонсът за излизането на Metropole ме изпълни с ентусиазъм. Още повече, че това щеше да бъде дебютът на The Lawrence Arms за  лейбъла Epitaph Records след няколко години в Asian Man и във Fat Wreck Chords.

Може би най-важното нещо за Metropole е, че групата не се опитва да повтори агресивния и директен Oh! Calcutta, нито пък изцяло да се върне назад към по-мелодичните неща като предшестващия го The Greatest Story Ever Told. Бидейки някъде по средата между тях, новият албум сумира най-доброто, което триото е създало от 1999 година насам.

В по-ранния период творчеството на групата е разделено главно на - "песните на Брендън" и "песните на Крис", като тези на първия от двамата вокалисти преобладаваха като брой. В Oh! Calcutta дойде и важната промяна - създаването на дуетни парчета напук на доста несходните им гласове. За разлика от предишния албум обаче в Metropole песните по-обуздани като темперамент, не толкова хаотични и с малко повече финес. 

Пилотният сингъл You Are Here, базиран върху елементарна акордна прогресия тип Hüsker Dü/Bob Mould, доказва, че за да бъде една песен истински добра, се нуждае от перфектен аранжимент. Но същото може да се каже и за почти всички песни в албума, особено за бавните и леко баладични Metropole и The YMCA Down The Street From The Clinic.

Текстовете на The Lawrence Arms са много специфична материя, тъй като поезията им е издигната в култ от феновете. Реално и в Metropole песните са главно истории и ретроспекции, свързани с родния им град Чикаго, но това са истории, пропити (освен обилно с алкохол) с болка, мизерия, тъга, пот и кръв.

Както казах в самото начало Oh! Calcutta е албум, който излиза веднъж на десетилетие - той е безупречен във всяко едно отношение и може да бъде сравняван като влияние само с други класики в жанра като да речем Punk In Drublic на NOFX. Metropole от своя страна има съвсем леки кусури, но e повече от достойно завръщане на една от най-великите пънк групи за последните 15 години.

ОЦЕНКА: 9/10

Препоръчителни песни: You Are Here    Hickey Avenue    Acheron River     Metropole    The YMCA Down The Street From The Clinic


Коментари

Популярни публикации