Rise Against - The Black Market (Вичо)


Artist: Rise Against
Album: The Black Market
Year: 2014
Label: Geffen/Interscope
Country: United States
Genre: Punk Rock, Alternative Rock, Pop Punk

Автор: Виктор 'Вичо' Балчиклиев

Обикновено започвам ревютата си с дълго въведение за дадена банда, нейния стил, характерен звук, история, развитие. В този случай това е повече от безсмислено, защото ако следите Scraggled Music редовно, то Rise Against са ви достатъчно познати и може би знаете много повече от мен за тях.

Илиян вече обсъди кои са те, с какво допринесоха за пънк рока и как постепенно вихрушката на комерсиалния успех ги превърна в повърхностна поп пънк банда, която макар да доминира рок пазара в последние години, изгуби своята същност, идейност и, предполагам, голяма част от първоначалната си фен база.

Накратко, слушайки The Black Market с мисълта за предните два албума на Rise Against, мога с тъга да констатирам, че онзи разгневен юноша, вдигнал юмрук срещу социалната неправда и назовавайки проблемите открито и безкомпромисно, бавно се е превърнал в немощен старец, който тихо и жално оплаква тежката действителност.

Добре, няма нужда да сме толкова драматични. Пичовете от Чикаго изиграха своята роля в развитието на пънк рока и алтернативния рок като цяло. Късметът бе на тяхна страна и намирането на формулата за успех ги изстреля там, където заслужаваха да бъдат. Каквото и да направят в момента, то ще бъде въртяно до припадък по телевизията и радиата в и извън Щатите.

И все пак се надявах, че след солидните печалби от последните албуми, ще станат поредната банда, която издава силен и обещаващ албум, с който намига към миналото и се връща към онези ценности, за които са се борили от малкия гараж в началото. За да благодарят на верните си фенове. За да покажат, че в музиката все още има някаква ценностна система, а не само бизнес формули.

Дори сравнение с предните албуми, обаче, е печално. Ако Endgame (2011) имаше ‘Satellite’ и ‘Architects’, а Appeal To Reason (2008) удряше с ‘Through Labour’, ‘Entertainment’ и ‘Saviour’, то The Black Market тотално издиша. Да, споменатите хитове също бяха radio-friendly и композирани по въпросната печеливша формула, но поне имаха някакъв заряд.

В този албум аз поне не чувам дори малка доза оригиналност, емоционалност, агресивност, смисъл, идея. Просто няма как да забравя емоционалността на парчета като ‘My Life Inside Your Heart’ и ‘Life Less Frightening’ , нито заряда на ‘Heaven Knows’, ‘State Of The Union’ или ‘The First Drop’. Няма да спра да слушам ‘Give It All’ и ‘Injection’, няма как да пренебрегна ‘Prayer Of The Refugee’.

Няма как да приема, че група, която е създала шедьоври като Revolution Per Minute (2003), Siren Song Of The Counter Culture (2005) и The Sufferer & The Witness (2006) може днес да се гордее с The Black Market. Ако едно време леката еднообразност се обясняваше с утвърждаване на собствено звучене и с фундаментални теории на пънка, то сега баналността е отблъскваща.

Да, сред цялата боза има готини песни. Албумът отваря силно с ‘The Great Die-Off’ и вече познатата ни ‘I Don’t Want To Be Here Anymore’ (с това епично Game of Thrones мотивче), с обещаващ ритъм и звук. Рязко обаче темпото бива убито с някакви поп шлагери, в които дори текстовете издишат.

Към края отново леко повдигаме настроението и се вдъхва надежда, че Rise Against не са се изгубили съвсем. Хитови и комерсиални, ‘Zero Visibility’ и ‘Awake Too Long’ поне демонстрират някак заряд. Стигаме обаче до ‘People Live Here’ – задължителната балада в албумите на групата. Не че песента е лоша, но преди под балада разбирах ‘Swing Life Away’, да си имаме уважението.

Та така с Rise Against. Очаквах The Black Market да направи очаквания обратен завой към първите албуми и да ми покаже, че една от любимите ми банди не е загинала. Точно обратното, виждам само една печеливша група, която окончателно го е подкарала по инерция с лесната формула. Осми албум няма да се слуша, отивам пак да си пусна Yesterdays.

ОЦЕНКА: 4/10

Препоръчителни песниThe Great Die-Off   I Don’t Want To Be Here Anymore   Zero Visibility 
Коментари

Популярни публикации