Sonic Syndicate - Sonic Syndicate



Artist: Sonic Syndicate
Album: Sonic Syndicate
Year: 2014
Label: Nuclear Blast
Country: Sweden
Genre: Metalcore, Melodic Death Metal, Alternative Metal

Автор: Виктор 'Вичо' Балчиклиев

Хайде да поговорим малко за Sonic Syndicate. Или по-точно, нека поговорим за това какво бяха, какво са сега, какво точно се промени по пътя и какво значение има вторият албум на The Unguided за петият и непонятно едноименен албум на Sonic Syndicate.

Момчетата са шведи, което автоматично им дава летящ старт в мелодичния метъл. Не че всички шведи задължително са романтични викинги с китари, но специално мелодичния дет вирее изключително добре на техни и околни Скандинавски територии. И едно време бандата беше по-лек мелодичен дет с елементи на индъстриъл и алтърнатив.

Нещата обаче се промениха. Промените в състава на бандата са математическо уравнение, което все още не мога да разреша. Sonic Syndicate са създадени от братята Roger и Richard Sjunnesson с помощта на братовчед им Robin Sjunnesson, или поне така мисля...Ок, само че в сегашния състав на бандата може да се види само името на Робин.

В следствие на множество лични проблеми и музикални различния (основно залитането към по-популярния метълкор, за което е обвинен и лейбълът), SoSy постепенно се разпадат на парчета. След третия и за сега комерсиално най-успешен Love And Other Disasters (2008) напуска Roland, a.k.a. “този по-русия с готиния глас”, който носи и част от емблематичното им звучене. Един си тръгва, друг идва и логично следват няколко изключително нескопосани албуми, които довеждат и до напускането и на братята Роджър и Ричард.

Бегълците създават собствена група The Unguided, която реално носи целия заряд и идея на Sonic Syndicate, които пък за повечето фенове (включително и мен) са изчерпани. Сегашните Sonic Syndicate обаче са нещо много по-различно, което непонятно защо все още носи същото име и го натяква в името на албума. Това е по-деликатна тема, така че за сега ще се фокусирам върху последния им албум, а The Unguided и техния втори Fragile Immortality, който излезе през февруари, ще бъде разгледан в близкото бъдеще.

От втора китара, Робин се превръща в композитор и движеща сила на банда, чиито основни компоненти са загубени (с изключение на госпожата на баса, която поддържа формата), фронтменът е различен, а феновете – гневни. Голяма роля за новото лице и звук на бандата има Nathan J. Biggs, който първоначално заменя първият напуснал Roland, а впоследствие се превръща и в едноличен фронтмен, който доста успешно заменя и мелодичните части на Роланд, и крещенето на Ричард.

Успешно, но много различно. Докато въпросните Роланд и Ричард поддържат същия характерен двоен модел в The Unguided, Нейтън въвежда съвсем различен начин на пеене, който пасва и на новото звучене на Sonic Syndicate като по-тежкия и насечен метълкор звук и електронно-индъстриъл мотивите са разнообразени от по-хеви/пауър припеви. И ако едно време ни дразнеше като нескопосан заместител, то сега може само да се радваме на впечатляващото развитие на един много добър фронтмен.

В резултат на промените новия Sonic Syndicate е много по-добър от предните им недоразумения. Макар основно характеризиран като метълкор с хитови резачки като 'Day of the Dead' и 'Black Hole Halo', песни като 'Catching Fire' напомнят на онзи мелодичен шведски мелодет на In Flames и Soilwork. Трудно е да се сравни с първите творения на SoSy, защото много неща са различни, както е и безсмислено да се съпоставят с албумите на The Unguided. Важното е, че този пети албум може да се разгледа като прераждане на една загинала група.

Единствено в този контекст може да се оправдае кръщаването му Sonic Syndicate – с цел поставяне на ново начало на една различна банда. Не е ясно как ще реагират старите фенове, но тези нови Sonic Syndicate са една нелоша шведска метълкор банда с ясна цел и посока. Сега остава и да запазят този състав за повече от един албум и с времето може отново да изградят репутацията си на една от водещите европейски модерни метъл банди.

P.S. Няма как да не спомена и появата на титана Bjorn ‘Speed’ Strid от Soilwork, Disarmonia Mundi, Coldseed и къде ли още не в ‘Before You Finally Break’ – още едно напомняме, че Sonic Syndicate отдавна не са онази временна тийн сензация, която изкара Eden Fire преди девет години.


ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчителни песниThe Flame That Changed The World   Day Of The Dead   Black Hole Halo   Before You Finally Break (ft. Bjorn ‘Speed’ Strid)   Catching Fire  




Коментари

Популярни публикации