Sumo Cyco - Lost In Cyco City

Artist: Sumo Cyco
Album: Lost In Cyco City
Year: 2014
Label: Self-Released
Country: Canada
Genre: Alternative Metal, Punk Metal, Alternative Rock, Dancehall
FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов

Понякога се случва така, че някои опити за продукти в музикалния шоубизнес не успяват. Така например в средата на предишното десетилетие Skye Sweetnam изглежда да има всички данни да бъде нещо средно между поредната Disney принцеса и мол пънкарка тип Avril Lavigne. С последната е сънародничка (Канада, бейби), а дебютният ѝ албум Noise From The Basement има от всичко по малко - лигав и сладникав поп, тийн рок и песни за проблеми с момчета, изпълнени от едно красиво и сладко женско лице.
Skye Sweetnam дори успява да се вреди да подгрява турне на Britney Spears, но изглежда, че продуцентите и лейбълът ѝ не желаят да инвестират много в нейното корпоративно поп бъдеще. Вторият ѝ албум Sound Soldier е далеч по-зрял и доста по-агресивен, но обречен на комерсиален провал, което заравя шансовете ѝ да догони славата на Avril Lavigne.

Само че нашата героиня вече плува в други води, защото вече е приятел с Tim Armstrong от Rancid и записва с него Into Action (включена както в нейния албум, така и неговия соло проет A Poet's Life). Skye Sweetnam дори пее по концерти с Rancid и продължава да записва и сама да промотира соло парчета, които разпространява в тогавашната най-популярна платформа - MySpace.

През 2014 година тя е едва на 26 години и от 5 години си има своя собствена алтърнатив/метъл/пънк банда, като междувременно е изградила и алтер-егото си Sever. Sumo Cyco също разчитат на промотиране главно в социалните мрежи и са един от малкото свежи DIY феномени в последно време. Техните клипове са мини филми на ужасите - предимно нискобюджетни, но идейни и любопитни, защото си личи, че в тях са вложени много енергия и много труд.

Да си призная  - този техен първи албум го чаках от поне 3 години насам, но поради естеството на проекта Sumo Cyco, те не издаваха твърде често нова музика - по 1 песен на няколко месеца. Когато най-накрая Lost In Cyco City се появи, мога да кажа, че у мен има лека нотка на разочарование.

Първите няколко песни на бандата - Limp, Interceptor, Mercy, Danger и кавърът на Who Do You Want To Be (в оригинал на Oingo Boingo - бандата на прочутия композитор на филмова музика Danny Elfman) - не са включени тук, а изглежда, че Sumo Cyco не са успели да надскочат нивото им. Без да откривам някое слабо парче, в албума се прокрадва усещането за еднообразие.

Повечето песни залагат на една и съща формула - денсхол ритъм на куплетите, здрави рифове на припевите и приятните вокали на Skye, която на моменти наистина показва, че може да вика като като вокалистка на метъл група. Но така или иначе системата "ударност, последвана от танцувални елементи и после пак скоростно темпо" определено върши работа. Най-общо казано представете си нещо средно между Skindred и No Doubt, като могат да се усетят влияния и от банди като (hed) P.E., Korn, DanceHall Crashers и Anhtrax.

Откриващата The Ugly и най-лиричната от всички Brave са двата най-силни момента в Lost In Cyco City, но гарантирам, че целият албум ще се хареса на тези, които си падат по твърд, но мелодичен рок с женски вокали. Единственият проблем е, че Sumo Cyco могат може би много повече и със сигурност, ако ентусиазмът ги държи още време, след някоя друга година ще бъдат още по-силни. А между другото да добавя само - Skye Sweetnam a.k.a. Sever е секси, при това мръснишко секси.

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчителни песни: The Ugly    Go Go Go    Fighter    Brave    Crowd Control (Do What We Want)




Коментари

Популярни публикации