Less Than Jake - Greetings & Salutations From Less Than Jake

Artist: Less Than Jake
Album: Greetings & Salutations From Less Than Jake
Label: Rude Records/Fat Wreck Chords
Year: 2012
Country: USA
Genre: Ska-Punk, Pop Punk, Alternative Rock
FACEBOOK



Ако Less Than Jake бяха марка автомобили, то те щяха да са Volvo. Изгрялa през 90-те като част от т.нар. „трета вълна на ска музиката”, бандата винаги се е придържала към безопасната комбинация от мелодичен поп пънк и ска/реге, поръсени с обилно количество брас секции за вкус. Може би някoи не знаят, но колите на Volvo много често са сочени за пример, тъй като техните системи гарантират най-голяма безопасност на пътя, каквото и да се случи. Така е и с Less Than Jake – техните албуми са такива, че няма как да разочароват някого в процеса на слушане.

И докато се чудя, дали написаното от мен сравнение не е малоумно, бързам да кажа, че Greetings & Salutations From Less Than Jake не е албум в истинския смисъл на думата. Бандата от Гейнсвил, Флорида реши, че двете EP-та със сходни имена и тематично свързани обложки – Seasons Greetings From Less Than Jake и Greetings From Less Than Jake (ако сте объркани, няма страшно – това не е чак толкова важно) са достатъчно добри, за да бъдат събрани накуп. 

Първото EP излезе в края на 2011-та, а следващото няколко месеца по-късно. В края на миналата година Less Than Jake решиха да добавят още две парчета и да направят компилация, която пък не бе издадена в САЩ до началото на 2013-та. Така получаваме Greetings & Salutations, който съдържа 12 парчета, които се оказаха още по-стари. Единият от двамата фронтмени Roger Manganelli разкри, че песните били измислени още през 96-та, но бандата е намерила време да ги запише чак в последните две години.

За всеки, който е слушал някога тази банда, това издание няма да е ни повече, ни по-малко от удовлетворяващо в умерени граници. Ок, ако питате мен – дебютният Pezcore и най-успешният в комерсиално отношение Anthem са албумите, които дефинират марката Less Than Jake. Но всичко, което бандата някога е издала е достатъчно приятно за слушане, включително и одата за родния град GNV FLA (2008), която мина някак незабелязано и остана недооценена.

Много ми е трудно да отлича кои са по-силните парчета в Greetings & Salutations (но ще го направя в края на ревюто), тъй като всяко едно от тях си тежи на мястото по свой собствен начин. Вокалните хармонии, които Roger и Chris DeMakes правят, са симптоматични за саунда на Less Than Jake, докато текстовете си остават смес от самоирония, сериозност и ретроспекция на класическите житейски проблеми.

Може би, ако има нещо, което ми липсва тук, това е безспорният хит. Наистина всички парчета са грабващи, но няма такова като Does The City Lion Still Roar? или пък като старите класики Just Like Frank и Liquor Store, където припевите те удрят директно в мозъчната кора и те карат да си ги припяваш по цял ден.
 
Както казах – материалът в Greetings & Salutations не е нов и сякаш групата можеше да добави поне още две парчета, за да бъде всичко още по-добре. Но стига съм мрънкал. Най-хубавата новина относно тази компилация е, че бандата отново работи с FatWreck Chords, а в Европа изданието се разпространява от Rude Records. Така че – поздравления за пичовете от Less Than Jake.

ОЦЕНКА: 7,5/10

Препоръчани песни:   Goodbye Mr. Personality   Harvey Wallbanger   Can't Yell Any Louder  View From The Middle  Done And Dusted




Коментари

Популярни публикации