Zebrahead - Call Your Friends

Artist: Zebrahead
Album: Call Your Friends
Year: 2013
Label: Sony Music
Country: USA
Genre: Pop Punk, Skatepunk, Alternative Rock, Rap-Rock
FACEBOOK

Zebrahead е група, която има впечатляваща като обем дискография, като броим от годината 1998-ма, когато излиза техният дебют Waste Of Mind и малко преди това демото Yellow. През това лято момчетата от Калифорния се завръщат, без изобщо да са изчезвали някъде, със своя десети албум Call Your Friends.

Тяхната количествена продуктивност е една от причините да не съм запознат в детайли с абсолютни всичките им издания, въпреки че ги имам. В случая продуктивност не е равно на креативност, тъй като Zebrahead е нещо, което аз лично мога да слушам, но мога да и да не го правя, защото бандата в никакъв случай не е открила топлата вода с комбинацията от веселяшки поп пънк, малко рап-метъл и тук-там разни други стилчета като ска, фънк и алтърнатив рок. А няма какво да се лъжем, в морето от подобни банди, има далеч по-добри.

Ако има нещо, в което пичовете от Ориндж Каунти са истински зверове, то това е да правят кавъри. Претворяването на чужди песни им се отдава както на кучетата пикаенето с вдигнат крак. Call Your Friends обаче е изцяло авторски материал и аз подходих с леко недоверие към техния пореден албум.

За щастие новото албумче на бандата се оказа достатъчно свежо, без да блика от някаква гениалност. Цялата тази инфантилност, с която Zebrahead ни облъчват (а тя почва още от "грозната и тъпа" обложка), е приятна и ненатрапчива. Със заглавия на песни като I'm Just Here For The Free Beer и припеви като този от едноименното парче "Let's make some bad decisions / Do things we won't remember / so call your friends tonight / Let's see through double vision / The best night we won't remember/ So lets get fucked all right/ Yeah call your friends tonight", ти става ясно, че техният филм е поредната притурка "Американски пай".

Zebrahead не са от най-популярните банди в стила, като можем спокойно да отчетем, че те са звезди точно на две места в света - калифорнийската Овча купел (или Овча путка, както е популярно) и Япония, където от време на време стигат златни продажби. За това не е странно и че в Call Your Friends има три бонус трака, предвидени за издаване само в страната на изгряващото слънце. Така общият брой на песните в албума стига 17, което е почти един час музика предимно за секс, бири, леки наркотици и тем подобни дребнотемия.

Въпреки това в Call Your Friends има и парчета с уж по-сериозни, леко бунтарски текстове като Murder On The Airwaves, Panic In The Streets и Public Enemy Number One. В други парчета пък се чуват няколко заемки. Така например началото на Stick'em Up Kid! съмнително много напомня на нещо крайно различно от Zebrahead - 5 Corporations на Fugazi, а по-нататък вайбът е като от Cell Out от последния албум на NOFX. Don't Believe The Hype пък въпреки името си, не е кавър на Public Enemy, както се надявах първоначално. Това обаче не къса хип-хоп връзката, тъй като хоровите вокали "Hey-ho, hey-ho" са досущ като от най-известната песен на Naughty By Nature, предполагам всички се сетихте коя.

Със сигурност трябва да спомена и за една интересна промяна в състава на тези купонджии. Новият соло китарист е Dan Palmer от Death By Stereo, което ми се видя доста странно, предвид факта, че Zebrahead нямат много допирни точки с тази банда. Същият този Dan Palmer е ударил сериозно рамо на сръбската хардкор машина The Bridge за сплита им с гърците My Turn - говоря за парчето Apocalyptic Preview. Отплесването от темата Zebrahead е заради това, че когато писах ревю за двете балкански банди, не подозирах за този любопитен факт.

Call Your Friends е албум, който може да забравиш, че си слушал преди 2 месеца, но при всички положения няма да предизвика досада или някаква друга отрицателна емоция. Ако си човек, който харесва Zebrahead, така или иначе ще го слушаш. Освен това го препоръчвам на хора, на които им писна от последните албуми на The Offspring, както и на всички хора, които се кефят на мелодичния поп пънк.

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчителни песни:   Call Your Friends    Murder On The Airwaves   Stick'em Up Kid!    Panic In The Streets    Don't Believe The Hype





Коментари

Популярни публикации