Kacey Musgraves - Pageant Material

Artist: Kacey Musgraves
Album: Pageant Material
Label: Mercury Nashville, 2015
Genre: Country, Country Pop, Americana
FACEBOOK


Автор: Илиян Иванов

Не е тайна, че имам афинитет към красиви момичета, които пишат сами песните в албумите си. Вече съм писал за дебюта на Кейси Мъсгрейвс - Same Trailer, Different Park, който по всеобщото мнение на критиката бе един от най-добрите албуми на 2013 година и бе отличен с Грами в категорията за кънтри, побеждавайки тогавашния голям фаворит - Red на Тейлър Суифт. Родената в Тексас певица стана флагман на алтернативно кънтри, разбивайки на пух и прах закостенялостта на стила с интригуващи мелодии и инструментали, и с либерално-провокативните си текстове, включително подкрепа на еднополовите бракове.
Red на Taylor Swift продаде над 4,1 млн, копия в САЩ (и общо над 6 в цял свят). Same Trailer Different Park пък е реализирал досега само 520 000 продадени бройки в САЩ, но Кейси триумфира на  Грами наградите през 2014 година в категориите за Най-добър кънтри албум и за Най-добра кънтри песен за Merry Go Round.

И ако Тейлър Суифт премина изцяло на поп територия с 1989, то две години по-късно Кейси се завръща с... абсолютно същия албум. Априори излизането на Pageant Material прочетох едно доста интересно интервю с нея за Rolling Stone. Там певицата сподели, че следващият ѝ албум ще бъде различен - при всички положения концептуален и с различна стилова насока, като тя спомена сърф рок и реге. Силно се надявам Кейси да си удържи на думата и да направи това, но сега да си поговорим за сегашното ѝ издание.

В интервюто, за което споменах, дори самата Кейси призна, че Pageant Material на практика е от същото тесто като Same Trailer, Different Park. Една от най-силните страни в музиката ѝ е способността на певицата да разказва истории, които те карат да изпитваш емпатия към лирическите герои. Така например Family is Family е нравствен урок, че колкото и да се дразним понякога на роднините си, те винаги си остават най-близките хора в обкръжението ни - "They might smoke like chimneys, but give you their kidneys / Yeah, friends come in handy, but family is family".

Pageant Material дебютира в класациите на следните места:
САЩ Billboard - №3 (90 000 бройки през 1-ва седмица)
САЩ Кънтри албуми - №1
Канада - №6
Австралия - №33
Великобритания - №11
Норвегия - №30







Пилотният сингъл Biscuits ми е личен фаворит през 2015 година и отново Кейси намира отлични метафори, с които да ни информира, че трябва всеки да си живее живота без да пречиш на другите - нещо като опровергаване на българската поговорка "Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му зле". Самото парче е игриво, колоритно и ужасно пристрастяващо с хоровите си припеви.

Всъщност целият Pageant Material разчита на тази мекота, която се получава при сливането на акустични китари, слайд китари, цигулки, банджо и прочее други струнни инструменти, а върху тях се плъзга нежен женски глас. Естествено, Кейси надали щеше да постигне всичко, ако не измисляше и записваше песните си с един от най-добрите в кънтрито - Люк Леърд, Шейн Макнали, Джош Озбърн и Бранди Кларк, отговорни за звука и популярността и на предходния албум.

А тайната за успеха на певицата всъщност е, че тя не забравя откъде е тръгнала и тя не се има за "звезда", а за обикновено момиче от малкия град - песни като Dime Store Cowgirl и This Town го доказват. В първата от двете Кейси говори и за скъпия си спомен - снимка с идола ѝ Уили Нелсън, който години по-късно записва с нея в този албум бонус трака Are You Sure (в оригинал именно на легендарния кънтри певец).

Може би минусът на Pageant Material се крие в липсата на някакви изненади и натрапващото се усещане за почти пълно сходство със Same Trailer, Different Park не му дава шанс да изпъкне над него. Албумът би се допаднал на всеки, който си пада по американска фолк/кънтри музика и/или на такива, които обичат ефирно-закачливо женско пеене.
                                                                       7,5/10
Препоръчителни песни:   High Time   This Town   Biscuits   Family Is Family   Good Ol' Boys Club
Подобни ревюта на албуми:

Коментари

Популярни публикации