Leighton Meester - Heartstrings

Leighton Meester - Heartstrings

Hotly Wanting Records, 2014

Folk Pop, Indie Pop, Adult Alternative Rock
FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов


Много от нас следят N на брой ТВ сериали. Един от тези, които никога досега не съм гледал, а само съм чувал това онова, е "Клюкарката" (Gossip Girl) с Блейк Лайвли, Лейтън Мийстър и Тейлър Момсън. За първата все още не съм чувал да е почвала музикална кариера, а мис Момсън от край няколко години насам е считана за най-сексапилната (или поне в топ 1) мацка в рока, а пък ние тук даже написахме двойно ревю за втория албум на бандата ѝ The Pretty Reckless.

Учестен ли ми е пулсът, докторе?
Стигаме и Лейтън Мийстър, за която примерно аз научих не от Gossip Girl, а от няколко серии на "Доктор Хаус", където играеше роля на невръстно изкушение на любимия ни ТВ хаховец. Оказва се, че Лейтън може да бъде и музикалното изкушение, тъй като нейният дебютен албум Heartstrings се оказа една от най-приятните изненади, на които съм попадал в скоро време.

Американската актриса се пробва да стартира певческа кариера още преди 6-7 години и даже подписва някакъв договор за албум, но добре, че не се е стигнало до издаването му, защото общата ѝ песен с досадника Robin Thicke е пълен ташак - ужасно кичозен денс-поп, който само прикрива истинските ѝ гласови данни. След още няколко спорадични музикални излияния, през есента на 2014 година Лейтън най-накрая пуска албум.

Heartstrings започва с едноименната песен, която е изключително представителна на цялостното звучене и на останалите 8 - нежен фолк поп, много акустични и слайд китари, намекнато хавайско усещане и тъжна инди рок атмосфера. Върху този инструментален набор гласът на мис Мийстър се разстила като мъгла върху поляна, носейки полъх за приказност и меланхолия.

Абсолютно всяко едно парче е достатъчно обаятелно и не може да те остави безразличен, щом вече си преслушал албума поне 2 пъти. Понякога Лейтън звучи като в някои от по-сериозните песни на Taylor Swift - да речем бижуто от Red - State of Grace, а в други моменти и на Хейли от Paramore или дори на Lana Del Rey.
Лейтън Мийстър има прекрасен глас
Heartstrings е брилянтен албум - и като композиции, и като изпълнения, и като продуциране. В него има онзи ретро дух, който в наши дни е все по-експлоатиран от изпълнители на фолк/инди поп музика. Но това в никакъв случай не е лошо.

Стигаме и до текстовете. Щеше да е учудващо, ако те бяха весели, нали? Вместо това Лейтън пее за нещастна любов, разбити сърца и всякакви други такива гадни неща, които рано или късно се преодоляват: "I was fighting, for you, now I'm fine, without you, for you... never knew" или пък "I'm an amnesiac, forgot what it's like, to be happy".

Heartstring e прекрасен албум, който препоръчвам на всеки, който харесва ефирни женски гласове. Ако оценявах външния вид на Лейтън, щях да дам 11 от 10. Но и 8,5 от 10 не е зле, което пък навярно щеше да поразмести пластовете в класацията ми албуми за 2014 година, но както и да е.
8,5/10
чуй:   Heartstrings    Sweet    On My Side    Entitled


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации