Топ 15: Най-добрите албуми на 2015 (Вичо)


Още една година си замина неусетно. Вече прегледах набързо всички онези банди, които пренебрегнах, волно и неволно. Тенденциите през 2015 едва ли биха изненадали някого, музикалната индустрия стана изключително лесно предвидима, без значение за какъв стил говорим. Но стига толкова празни приказки! Ето ги и най добрите 15 (+1) албума, които излязоха през изминалата 2015, подредени специално от мен по изключително необективен начин с очакване на бурни недоволни реакции.



Изключително добър и лек албум. Свеж electro swing, идващ от сърцето на Париж и подходящ за всяка една ситуация. Не влиза в класацията, защото някак не се вписва, но препоръчвам горещо!

Чуй: Caravan Palace - 'Lone Digger' - 9/10



15. PRODIGY - THE DAY IS MY ENEMY

Prodigy са фактор дори в слабите си години и макар The Day Is My Enemy да е далеч от големите им албуми, не е никак лош. След десетина слушания става особено приятен и из парчетата се прокрадват страшни хитове. Ревю така и не написах, но му давам едно почетно 15-о място (бел. ред. - линкът е към ревюто, което Илиян написа и оценката не отговаря на тази на Вичо).


Чуй: The Prodigy - 'Wild Frontier' - 7/10

14. TRIVIUM - SILENCE IN THE SNOW

Едно от разочарованията на годината, което присъства в класацията единствено, защото е Trivium. Скучен и еднообразен хеви метъл албум, спасен от няколко по-интересни песни. Звук, цялостна продукция и преобладаващият инструментал са на ниво.

Чуй: Trivium - 'Until The World Goes Cold' - 7/10

13. IN HEARTS WAKE - SKYDANCER

Бандата е на прав път и свири с хъс и заряд, а пътят е постлан от Parkway Drive, с които делят родния Byron Bay. Основен минус е дразнещо слабият лек вокал и прекаленото залагане на гости в песните. Ако продължават в същия дух и поизгладят някои неизправности, ги чака светло бъдеще.

Чуй: In Hearts Wake - 'Badlands' - 7/10

12. CANCER BATS - SEARCHING FOR ZERO

Канадците отново представят един албум с музика, която няма да чуете по радиото. Не особено лесен за слушане, но като цяло добър и стойностен албум, ако му се даде шанс. Стабилна доза слъдж метъл, премесена с хардкор пънк и мръсен звук.

Чуй: Cancer Bats - 'Satellites' - 7.5/10

11. RANDOM HAND - HIT RESET
За жалост последния албум на британските ска-пънк герои. Бенефисът е от очакваното добро ниво - бърз, енергичен, премерено мелодичен и достатъчно агресивен. Основен минус остава фактът, че повече такива няма да чуем, а и без това са рядкост.

Чуй: Random Hand - 'After The Alarm' -  7,5/10


10. COAL CHAMBER - RIVALS

Изненадващо завръщане на едни от легендите на ню метъла. След дълги години оригиналният състав се събира, за да изкара един приличен и леко носталгичен албум, който успява да хване положителните черти на старите албуми. Похвално е и, че музикантите все още са живи след всичките наркотици и алкохол.

Чуй: Coal Chamber - 'I.O.U. Nothing' - 7.5/10

9. BULLET FOR MY VALENTINE - VENOM

След катастрофалния провал на предния албум, Venom реално е попадение. Имах нулеви очаквания и съм очарован да видя положителната промяна. Bullet For My Valentine са далеч от добрите си години и тежестта отново е обрана, но албумът е динамичен и музикален, подплатен от достатъчно метълкор/хеви елементи.

Чуй: Bullet for My Valentine - 'You Want A Battle? (Here's A War)' - 7.5/10

8. SKINDRED - VOLUME

Не е тайна, че Skindred са ми големи любимци и Volume отново доказва, че са голяма банда, която измина дълъг път дотук. Без изненада албумът е зареден с позитивен заряд, заразителна енергия, свежо настроение и стабилен ню/алтърнатив метъл в комбинация с рага влиянието на Benji.

Чуй: Skindred - 'Volume' - 8/10

7. MISS MAY I - DEATHLESS

Приятна доза традиционен и непретенциозен метълкор в духа на Threat Signal и As I Lay Dying. Албумът минава като валяк без излишни експерименти и лиготии. Приятно носталгичен и в същото време умерено прогресивен, което го превръща в една от приятните изненади и попадения на 2015.

Чуй: Miss May I - 'Deathless' - 8/10

6. CROSSFAITH - XENO

100%-ов Crossfaith албум, който покрива напълно очакванията за него. Бърз, енергичен и електронен, с любезното съдействие на Benji от Skindred и Caleb Shomo от Beartooth за цвят. Японците продължават да държат короната в тази сцена и не мислят скоро да я дават.

Чуй: Crossfaith - 'Ghost In The Mirror' - 8/10

5. MAJOR LAZER - PEACE IS THE MISSION

Един от най-свежите и приятно разнообразни албуми, които съм слушал последните години. Петото място може да не се понрави на много, но Major Lazer са абсолютна институция в съвременната денс сцена и Peace Is The Mission е поредното доказателство.

Чуй: Major Lazer - 'Powerful' - 8,5/10

4. ENTER SHIKARI - THE MINDSWEEP

Потенциалната ябълка на раздора в класацията ми. Enter Shikari добиха популярност и автоматично цяла нация ги мрази, без дори да са ги чули. Ок, само че The Mindsweep e страшно добър и хитър албум, с целия си диапазон от стилове, идеи и композиции. Експлозивен и мелодичен в точните моменти.

Чуй: Enter Shikari - 'Anaesthetist' - 8.5/10

3. AUGUST BURNS RED - FOUND IN FAR AWAY PLACES

Не веднъж съм казвал, че August Burns Red е една от малкото банди, които имат правото да носят етикета "метълкор". Албумът е последното бижу в дискографията им като пичовете за пореден път надминават себе си откъм музикалност, аранжимент, постройка и цялостен баланс. Абсолютно брилянтен от първата до последната секунда.

Чуй: August Burns Red - 'Ghosts' - 8,5/10

2. LAMB OF GOD - VII: STURM UND DRANG

Безкомпромисен и железен албум, който отново изстрелва Lamb Of God в челните редици на съвременния метъл (ако въобще някога са ги напускали). VII:... e емоционално заредената изповед на Randy Blythe след преживяното през последните години и аз лично не мога да си представя по-феноменално завръщане.

Чуй: Lamb Of God - '512' - 9,5/10

1. PARKWAY DRIVE - IRE

Защото Parkway Drive просто не могат да издадат слаб албум. Защото критиката към него е безвкусна и изсмукана от пръстите. Защото едва ли има по-добра метълкор банда в последните години. Защото като цяло през последните 12 години не се появиха много по-добри банди. Защото музикантите останаха пичове, стъпили на земята. Защото Ire, без да е най-добрият в дискографията им, е по-богат и разнообразен от всички останали.

Чуй: Parkway Drive - 'Crushed' и 'Dedicated' - 9,5/10


ИЗНЕНАДИТЕ: Bullet For My Valentine издадоха един не лош албум, достойно извинение за провала на предишния. Miss May I представиха приятна и носталгична доза метълкор. Caravan Palace са свежо ново попълнение в музикалната ми колекция.

РАЗОЧАРОВАНИЯТА: Bring Me The Horizon се изгавриха с Thats The Spirit. P.O.D. изненадаха с нов албум, който пък изненада с посредственост. We Came As Romans направиха жалък опит за качествен запис. All That Remains продължават да крачат надолу след пореден неуспех. Trivium можеха много, много повече.

КОЛАБОРАЦИИТЕ: В новия In Hearts Wake личат имената на музиканти от The Ghost Insite, Hacktivist, As I Lay Dying, Northplane. Crossfaith имат песен с Benji от Skindred и Caleb Shomo от Beartooth. Lamb Of God включиха Chino Moreno от Deftones в последния си албум, а August Burns Red очаквано записаха с Jeremy McKinnon от A Day To Remember. А JFT и Станко Томов от Bright Sight?! Avengers assemble!

ОЧАКВАНИЯТА: Какво ни готви 2016? Deftones! Hacktivist! Bury Tomorrow! Architects? Caliban? Смеем ли да очакваме System Of A Down??? Някой въобще чака ли още Limp Bizkit? Мина ли достатъчно време за нови албуми от Korn, Slipknot, Linkin Park, Machine Head? Спокойно, една Metallica или пореден Iron Maiden ще оправи настроението на родния метъл елит.

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ ОТ SCRAGGLED MUSIC - ВАШИТЕ ЛЮБИМИ АВТОРИ - ВИЧО И ИЛИЯН!

Коментари

Популярни публикации