Dinosaur Jr. - Give A Glimpse Of What Yer Not

Банда: Dinosaur Jr.
Албум: Give A Glimpse Of What Yer Not
Лейбъл: Jagjaguwar, 2016
Жанр: Alternative Rock, Noise Rock, Indie Rock, Post-Grunge
FACEBOOK

Илиян Иванов

Dinosaur Jr. е от типа групи, които ти звучат почти фамилно познато, дори да не си запознат навътре с целия им немалък музикален каталог. Техният специфичен алтърнатив рок върви по ръба между ъндърграунда и мейнстрийма още от средата на 80-те години насам, а новият им 11-ти албум Give А Glimpse Оf What Yer Not намира триото в отлична форма.

Трябва да призная, че първите няколко пъти, когато слушах новото издание (някъде в началото на август), останах  разочарован или по-скоро отегчен, тъй като пазех много добри впечатления от предходния I Bet On Sky (2012). Повече от месец по-късно отново се заех да слушам Give А Glimpse Оf What Yer Not, който започна постепенно да узрява у мен.

Първите два сингъла, с които се открива албума - Goin Down и Tiny са едновременно шумни и мелодични, каквито са най-отличителните черти на саунда бандата. Китарите на Джей Маскис са все така опиянени в дисторшън, а фронтменът сякаш е започнала да свири все по-яки сола.

Друга специфичност на Dinosaur Jr. - динамиката на преминаване от спокойни и бавни части към по-агресивни припеви като в най-добрите времена на грънджа също си пробива път в редица парчета. Споменавайки гръндж, възможно е песента I Walk For Miles (може би най-тежката в албума) да навее на някого асоциации с Melvins, а пък финалната Left/Right, коеяо е изпята от басиста Лу Барлоу, има Pearl Jam полъх.

Това, което отличава Dinosaur Jr. от повечето алтърнатив банди с комерсиални успехи от 90-те, е, че тяхната музика не е толкова лесно смилаема в началото. Което донякъде обяснява и защо продажбите им никога не достигат колосални цифри - под привидната им радиофоничност се крие екстравагантност. Песен като Mirror след две-три слушания звучи като творение на уморена банда, но след повече превъртания придобива очертания на нещо красиво, нетипично и сърдито.

Тук-там Dinosaur Jr. ни замерват с кънтри и фолк моменти, сегиз-тогиз с R.E.M. носталгия дори, с доста пост-гръндж вайб, но като цяло звучат най-вече като себе си. Ленивите вокали на Джей понякога имат силата да успиват, но Give А Glimpse Оf What Yer Not в никакъв случай не е заспал албум. Групата от ветерани все още стои напълно адекватно зад понятието "алтърнатив рок", което в днешни дни (а и в много предишни) се отнася до ужасници като Breaking Benjamin или Imagine Dragons. С прости думи - Give a Glimpse of What Yer Not е чудесен албум, но не е за всеки вкус.
8/10
Препоръчителни песни:    Tiny    Be A Part   I Walk For Miles     Mirror     Left/Right
Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации