Helmet - Dead To The World

Банда: Helmet
Албум: Dead To The World
Лейбъл: earMUSIC, 2016
Жанр: Alternative Metal, Post-Hardcore, Post-Grunge, Noise Rock, Heavy Metal

Илиян Иванов

"All news is bad news" пее Пейдж Хамилтън в припева на Bad News - пилотен сингъл от Dead To The World, което наведе на мисълта "лоша новина" ли е новият албум на Helmet? От дистанцията на времето изглежда, че бандата е далеч от най-добрите си дни и мнозина все още смятат, че възраждането ѝ през 2004 година е абсолютно ненужно и разочароващо, главно поради факта, че единственият, останал от състава от 90-те, е фронтменът.

Bad News обаче носи благоуханно пост-гръндж настроение ала Alice In Chains и макар че едва ли ще се класира в топ 20 на най-добрите сингли за 2016-та, определено загатва, че потенциалът на Хамилтън за писане на парчета е много далеч от изчерпан, а и солото му тук е доста яко

За да не остане някой изненадан, духът на 90-те се рее на облаци из Dead To The World. Helmet са известни с коравия (и кор-ав също) си саунд, но зад шумните китари и тътнещите барабани, се крие и много мелодия, особено когато говорим за вокалите на Пейдж - за справка песни като откриващата Life Or Death и I ♥ My Guru.

Expect The World пък опиянява със сайкъделик атмосфера и би допаднало много на фенове на Deftones, които са сред най-добрите ученици на Helmet. Доволно отнесено е и едноименното Dead To The World. Die Alone и Red Scare са може би най-хедбенгърските парчета - с мощни рифове и здрав груув ритъм. Много често Helmet вкарват и по някой кавър в албумите си, а в Dead To The World е Green Shirt на ню уейв/пост-пънк легендите Elvis Costello & Attractions. Макар и по един изкривен начин, романтизмът на оригинала (който като цяло не е много популярна песен на пънкарския Елвис) е запазен, но версията тук не постига основната цел на всеки кавър - да бъде интересна и различна интерпретация.

Може би Green Shirt разкрива един по-широк проблем пред Helmet. Dead To The World сякаш разчита прекалено много на носталгията по 90-те. Определено в албума има проблясъци, има песни, които си струва, но в един по-общ план те не блестят толкова ярко. Което ме връща на въпроса от първия абзац - "Лоша новина ли е новият албум на Helmet?". Отговорът ми е "едва ли". С всичките си недостатъци след реюниъна, Helmet звучат като Helmet - хем хеви, хем мелодично и едва ли това би било проблем за някой техен фен.
6.75 🎸🎸🎸💥👀💀😶
Препоръчителни песни:   Life Or Death    I Love My Guru     Bad News   Red Scare     Expect The World


ДРУГИ ПОДОБНИ АЛБУМИ:

Коментари

Популярни публикации