Whores. - Gold.

Банда: Whores.
Албум: Gold.
Лейбъл: eOne, 2016
Жанр: Noise Rock, Sludge Metal, Post-Punk, Alternative Metal
FACEBOOK

Илиян Иванов

Whores. (изписва се с точката) е една от най-интересните групи, които открих за себе си през 2016 година. Това стана точно в навечерието на издаването на дебюта им Gold. (също с точка, но по-надолу ще я пропускаме деликатно), около който настана голям hype в последните седмици.

С две добре приети от критиката и ъндърграунд обществото EP-та, Whores. вдигнаха неимоверно очакванията за първия им пълнокръвен албум. Междувременно обаче, трябва да се се направят няколко уточнения. След Ruiner EP (2011) и Clean EP (2013) в бандата последваха няколко промени (на басисти и барабанисти) и реално единственият оригинален член остана фронтменът Крисчън Лембах (китара и вокали).

Запознавайки се по-подробно с Whores., разбрах, че Лембах преминава през доста тежки времена в живота си между издаването на Clean и Gold, което със сигурност е оказало основна роля в писането на песни (и забавянето на албума като цяло). Всичко това придава на иначе доста шумния и хеви албум и допълнителна емоционална тежест.

Откриващата Playing Poor загатва какво те очаква с бучащото си бас интро, което впоследствие експлодира в доста пънкарско темпо и нажежава обстановката. Песни като Baby Teeth и Participation Trophy са идея или две по-бавни и се крепят на мощни слъдж рифове и здрав груув ритъм. Mental Illness As A Mating Ritual е сред най-яките песни на 2016 година. КАЗАХ! Макар и безкомпромисно тежко, това парче притежава и завиден потенциал на радио сингъл.

В Charlie Chaplin Routine намираме изненадваща рокендрол атмосфера, която обаче бива замаскирана заради вокалите на Лембах, а I See You Are Also Wearing A Black T-Shirt е другa песен с потенциал да намери място по радиата.

Сред 10-те песни в Gold няма празно. Бандата звучи сякаш е прекарала достатъчно време да работи върху всяка една композиция и не е излязла от студиото, докато всеки един детайл по албума не е бил изпипан до перфектност  - отличен звук, необходима тежест, леки мелодични отклонения и дори и самия артуърк. Gold излиза през мейджър лейбъл като eOne Records, но самият Лембах твърди, че хората от компанията изглеждат наистина заинтересовани от развитието на бандата, като например да им угаждат за най-дребните детайли на иначе DYI обложката - боядисаната със спрей кофа за боклук все още е собственост на фронтмена.

Точно това прави и Whores. толкова интересен феномен. Тяхната музика не цели да се хареса на масите, но определено би се харесала на групи от хора, които дори не се кефят на нойз рок и слъдж метъл. Но пардон, Лембах не възприема Whores. като нойз или слъдж, за него той и другите двама - Дони Адкинсън (барабани) и Кейси Максуел (бас) са пънк рок банда, която свири Pixies с ниски настройки. Gold се препоръчва на фенове на Unsane, Helmet, Melvins, Red Fang и на такива, за които Bleach е най-добрият албум на Nirvana.
8/10
Препоръчителни песни:  Playing Poor     Participation Trophy     Mental Illness As A Mating Ritual     I See You Are Also Wearing A Black T-Shirt     Bloody Like The Day You Were Born


Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации