F.O.D. - Harvest

Банда: F.O.D.
Албум: Harvest
Лейбъл: Funtime, Bird Attack 2017
Жанр: Skatepunk, Punk Rock, Pop Punk, Alternative Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Белгийците F.O.D., както подсказва и самото им име, стартират кариерата си като кавър банда на Green Day. За по-малко от декада време обаче групата вече се утвърди като една от стабилните имена на европейската пънк рок сцена и макар оригиналността да не е сред силните ѝ черти, третият им албум Harvest влиза изключително плавно и леко, и ще се услади на всеки почитател на стила.

F.O.D. вече не звучат толкова много като Green Day, но за сметка на това тук може да се насладите на влияния на почти целите каталози на Epitaph и Fat Wreck от 90-те. Например Crew You е направо като излязло от албум на Bad Religion - китарни партии, структурата, естествено - хоровите вокални хармонии и дори дребните детайли като спиранията са като извадени от учебника на калифорнийските ветерани. В Autism Spectrum Disorder Blues пък долитат мелодии от едно от парчетата на NOFX от легендарния им албум Punk In Drublic.

Със сигурност вокалите са една от най-впечатляващите страни на F.O.D.. Тук може би е мястото да спомена, че бандата съвсем спокойно можеше да е само трио, но има официален четвърти член, който пее само бек вокали, което е странно, но пък за сметка на това пичът си върши работата безупречно - само чуйте Last или So Far.

Harvest е мрачен албум, по думите на бандата, повлиян от скорошния развод на фронтмена Ханс, като освен парчета на тази лична тематика, в него не липсва и вече задължителният политчески отенък. Парчето American със сигурност е сред моментите, които заслужават да се отбележат заради критиките към най-опасното оръжие на съвременните хибридни войни - невежеството. По средата между личните и политическите теми някъде попада пък парчето This Year Has Been The Worst Yet, a иначе персоналният ми фаворит в албума се казва So Far.

Както вече споменах, F.O.D. не преливат от оригиналност. Песни като Never Be Just Anyone и Forever Grateful (For Toon) водят до логични паралели с No Use For A Name и Lagwagon, а като цяло почти във всеки трак може да се открие по някоя друга 90-тарска пънк банда. Преди да започна да слушам албума, имах леки опасения, че гигантският лист от 17 трака ще ми дойде в повече. За моя изненада, пълнеж липсва почти изцяло.

Белгия развива в правилна посока своята пънк рок сцена и процъфтяването на ежегодни фестивали като Groezrock го доказва изцяло. F.O.D. се хващат умело за носталгията и със своя изпипан 90-тарски саунд утвърждават Harvest като от едно от най-приятните пънк издания от началото на 2017-та.
     7.50/10    
Препоръчителни песни:   Crew You     Last    Forever Grateful (For Toon)    American    This Year Has Been The Worst Yet


Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации