Stone Temple Pilots with Chester Bennington - High Rise


Artist: Stone Temple Pilots with Chester Bennington
Album: High Rise EP
Year: 2013
Label: 13Star Records
Country: USA
Genre: Alternative Rock, Post-Grunge, Hard Rock
FACEBOOK

АВТОР НА ТЕКСТА: ИЛИЯН ИВАНОВ

До тази година Stone Temple Pilots бяха една от малкото групи, чийто състав е бил непроменен от създаването им през 1986-та. Затова и когато тримата инструменталисти - Dean DeLeo (китара), Robert DeLeo (бас) и Eric Kretz (барабани) изгониха вокалиста Scott Weiland, новината бе приета от феновете като истински шок. Впоследствие играта загрубя, като започнаха да валят заплахи и съдебни искове и от двете страни. Тримата останали в групата обаче решиха, че няма какво да тъжат за своя фронтмен и бързо му намериха (засега временен) заместник - Chester Bennington от Linkin Park.

Само няколко месеца след рокадата зад микрофона, Stone Temple Pilots решиха да покажат какво могат с новия си певец и резултатът е меко казано разочароващ. Chester е симпатяга, който е безспорно едно от най-популярните лица в съвременния рок, ала EP-то High Rise изобщо не отговаря на името си, тъй като е ниска топка, поне за нивото на песните на Weiland.

Преди всичко трябва да отбележа, че тези "супер групи" от типа Audioslave и Velvet Revolver, винаги предизвикват интерес в началото, но след това потъват в блатото на посредствеността и логично тръгват да западат. Това го знае и самият Scott Weiland, който оглавяваше именно Velvet Revolver, където бе поканен от бивши членове на Guns N' Roses. Тази банда със сигурност имаше и своите силни моменти, но по-скоро ще бъде запомнена като просто пореден опит за консолидиране на фен базите в алтърнатив рок/грънджа и хард рока.

High Rise е подписано като Stone Temple Pilots with Chester Bennington, явно заради съдебните спорове около името на бандата. Почти съм сигурен, че новата формация е избрала такъв подход - да пусне засега само 5 песни, за да се види каква ще е реакцията на феновете. Weiland дълги години бе лице, идеолог и "мотор" на Stone Temple Pilots и едно такава промяна крие големи рискове.

Петте парчета в мини-албума изобщо не бива да се сравняват с цялостната дискография на бандата. Причината е ясна - Bennington притежава съвсем различен глас от този на Weiland и е нормално те да бъдат оценявани по друг начин. Само че нищо от това EP не може да бъде квалифицирано като нещо, което да задържи вниманието ви за дълго време, да не говорим да преобърне живота ви. Дължините на парчетата са много сходни - най-кратката (първата Out Of Time) е 3:05 минути, а най-дългата (последната Tomorrow) е 3:38 минути. Всяка една от песните следва формулата с куплетите и припевите, които макар да звучат запомнящо се, са протяжни и без никакъв енергиен заряд.

Може би само откриващият сингъл Out Of Time е нещо, което си заслужава малко повече внимание, защото е най-бързо като темпо и примерно би било подходящо за саундтрак на игра от типа Need For Speed. Останалите песни са нещо средно между пълнеж и пълен ташак, с извинение. Stone Temple Pilots with Chester Bennington е неуспешен експеримент, поне засега.

ОЦЕНКА: 3/10

Препоръчителни песни:  Out Of Time


Коментари

Популярни публикации