Bad Religion - Christmas Songs

Artist: Bad Religion
Album: Christmas Songs
Year: 2013
Label: Epitaph
Country: USA
Genre: Punk Rock, Alternative Rock
FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов

"Беше люта зима, валеше сняг, настъпваше тъмна вечер — последната вечер на годината.

В тоя студ и в тая тъмнина вървеше по улиците бедно, малко момиченце, гологлаво и босо. Наистина, когато излезе от къщи, то имаше на нозете си чехли, но каква полза от тях? По-рано ги беше носила майка му, затова те бяха много големи за него. 


Момиченцето ги загуби, когато изтича да прекоси улицата, за да не го прегазят минаващите коли. Единия чехъл то не можа да намери, а другият бе грабнат от едно улично момче, което избяга с него. И момиченцето отмина нататък съвсем босо, с посинели от студ крачка. В червената си престилчица то носеше кутии с кибрит, а една държеше в ръката си. През целия ден никой не купи от него кибрит, никой не му даде нито пара."

Това е откъс или по-скоро началото на "Малката кибритопродавачка" от Ханс-Кристиан Андерсен (превод от Светослав Минков). Произведението на датския автор влиза в графата приказки, но винаги съм си мислел, че приказките имат щастлив, а не фатален край за главните герои.

За голяма част от човечеството Коледа е някакъв празник, свързван със семейно щастие, домашен уют и много веселие с всякакви подаръци. Има ядене и пиене на корем, гледаме тъпи филми за белобради старци с червени роби, който повтарят "Хо-Хо-Хо" и пият Coca-Cola и сякаш нарочно забравяме за проблемите, с които ни заобикаля светът. Радост и още как!

Друго е внушението, което лъха от обложката на Christmas Songs. Точно такова, каквото се носи от тъжните, мрачни и вледеняващи изречения на Андерсен. Докато ние се тъпчем на масите пред телевизорите, от които се бълват реклами за най-новите смартфони с възможно най-изгодните тарифни планове, милиони хора по света просто търсят малко топлина навръх този най-голям християнски празник.

Състраданието, което надявам се, ще изпитате, докато четете това "ревю" е превзето. Или поне е такова за по-голямата част от нас, включително и за мен. Забързани в ежедневните битовизми, с които се сблъскваме, няма как да мислим за проблемите на хора, които не познаваме. Разбира се, сещаме се да пратим по някой sms за някоя благотворителна кауза, ей така, докато продължаваме да се тъпчем край отрупаните трапези.

След това отново се връщаме към собственото си уединение и пак игнорираме нуждаещите се чак до следващата зима и следващата Коледа, когато този цикъл се повтаря за сетен път.

Двадесет процента от приходите от продажби на Christmas Songs отиват за Фондация за жертви на сексуално посегателство от свещеници. Scraggled Music пожелава на всички весело посрещане на коледните празници.

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчителни песни:  White Christmas   Little Drummer Boy   American Jesus (Andy Wallace Remix)


Коментари

Популярни публикации