Hacktivist - Hacktivist


Artist: Hacktivist
Album: Hacktivist
Year: 2013
Label: Wake To Reality/PIAS Recordings
Country: United Kingdom
Genre: Rapcore, Djent, Progressive Metal, Nu Metal

АВТОР НА ТЕКСТА: ВИКТОР "ВИЧО" БАЛЧИКЛИЕВ

Позволявам си да разгледам това EP сега по две причини – първо, макар да излезе миналата година, наскоро бандата пусна re-release през официален лейбъл с няколко бонус песни, което само по себе си е достатъчно да ми привлече вниманието; второ, в момента не излизат особено много интересни неща, а този „албум” определено заслужава статията си.

Попаднах на Hacktivist съвсем случайно и дълго време не се бях занимавал особено с тях. Наскоро забелязах, че издават наново EP-то си и не спират да ни обстрелват с нови и нови клипове, та реших да ги чуя пак. И бях очарован.

Няма лесен начин да опишеш стила на Hacktivist. От една страна клонят към джент – стил, който все още никой не може адекватно да обясни без да дава Meshuggah за пример. От друга страна са модерен метъл, който комбинира всякакви различни влияния – от рапкор до индъстриъл.

Музиката им е технична и смазваща. Барабаните са неравноделни и разнообразни, с постоянно променяне на темпо и ритъм. Китарите и басът са изключително ниски и украсени с толкова много ефекти, че на моменти не звучат естествено. Вокалите са предимно рапиращи с малки изключения на пеене и крещене, не задължително следващи мелодията, а по-скоро действащи като още един елемент в перфектно смазана машина.

Заради ниските звуци и електронните елементи се усеща и силно индустриално влияние. Към цялата смесица добавяме и онзи специфичен за английския модерен метъл дух. Като държава, която се гордее със солидни корени в електронната музика, е нормално подобна банда да използва ефекти и мотиви, характерни за дъбстеп и дръм’ен’бейс.

Допълнително разнообразие добавят и хип хоп заемките, които подсилват иначе изключително смислено натоварената социална тематика на текстовете (което пък е и отражение на името - ето какво значи hacktivism). Hacktivist са саундтракът към размирното положение в Англия и останалия свят, с цялата индустриализация и с всички проблеми с имиграция и мултикултурализъм, отразени и в заемките от всевъзможни музикални стилове.

Още отварящата ‘New Age’ загатва за какво става въпрос – музика от новото време, която не постява началото на нещо ново и оригинално, но затвърждава модерните тенденции с едно граничещо с проповед самочувствие. Албумът те праща в сърцето на една забутана и мрачна фабрика, в която чуваш единствено отекващите звуци на пневмачитни чукове и резачки. Все пак музиката е отражение на настоящето и подобен албум доста добре отговаря на пикселите и байтовете, която ни е заливат отвсякъде.

Готиното в Hacktivist са онези малки детайли, които създават цялата студена и изкуствена атмосфера, в която се развихрят социалните теми на Tim Beazley и J Harvey. Говоря за онзи смразяващ риф след припева на ‘Hacktivist’, за призразчното интро на ‘Cold Shoulders’, за загадъчния фон при куплета на ‘Elevate’.

За да подсили допълнително връзката на Hacktivist с различни музикални традиции, в EP-то са включени и два ремиска – на ‘Elevate’ и ‘Unlike Us’, които без да са особено уникално постижение на електронната музика, все пак изпълняват функцията си.

Всичко звучи перфектно и Hacktivist определено демонстрират завидно желание, енергия и ентусиазъм да продължават напред. Първият им продукт е мечтано начало, с което не само регистрират името си на музикалния пазар, но и успяват да създадат онова специфично и уникално звучене, за което всички дебютанти си мечтаят. Да не говорим и че вече имат зад гърба си участия на повечето големи фестивали във Великобритания.

Остава си проблемът, че в един момент песните стават малко еднакви и повтарящи се. Сами по себе си стиловете, които Hacktivist комбинират, не предлагат огромно поле за креативност и събрани заедно ефектите и уникалните идеи доста бързо се изчерпват. Надявам се в предстоящия албум това да е пооправено и да е внесена нужната доза разнообразие, което да ги изстреля на върха.


P.S. За мен Hacktivist са си един типичен industrial rapcore и малко ми напомнят на френските зверове Smash Hit Combo – да правят едно съвместно турне из Англия и Франция и да забравим за Стогодишната война, хм?


ОЦЕНКА: 8.5/10


Препоръчителни песниElevate   Cold Shoulders   Hacktivist   Unlike Us  


Коментари

Популярни публикации