Top 25 Green Day songs

Green Day в легендарния клуб 924 Gilman Street, circa 1992
Независимо дали харесвате или не харесвате Green Day, те отдавна са сред най-великите групи за всички времена. Влиянието на калифорнийското трио върху съвременната музика е почти необятно. Все още има много хора, които считат Green Day за продажници, които нямат нищо общо с пънк рока, но тези хора дори не осъзнават, че благодарение на колосалния успех на Dookie, в момента боготворят любимите си ъндърграунд банди.

Понеже Green Day ще бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола, реших да съставя един заветен списък с любимите ми техни песни. Условието да попаднеш в този пантеон е да са навършени 25 години от издаването на първия ти албум. Поради тази причина и песните в класацията са точно 25.
Видеото на Holiday отправи ясно анти-военно послание
25. Holiday (American Idiot, 2004)
Holiday винаги ми е напомняла на класически 70-тарски банди като The Clash. 9/11 промени много пънк рок сцената в началото на XXI век и Green Day излязоха с ясно анти-военно послание срещу американското правителство и най-вече Джордж Буш, които в текста са приравнени до фашистката доктрина на Хитлер и амбицията за световна доминация.

24. Castaway (Warning, 2000)
Castaway е един по-различен прочит върху темата за отчуждението . Всичко в тази песен е перфектно - от дисторшъна, през секси бас линията и вокалното надграждане на Били Джо. Заглавието води до асоциации с филма със същото име с Том Ханкс и може би е съвпадение, че и двете излизат през 2000 година.

23. The Grouch (Nimrod, 1998)
Хуморът е неизменна част от историята на бандата, също както и сарказмът срещу собствените им лирики. В The Grouch Green Day се надсмиват именно над себе си и над периода в който, се опитват да "пораснат" над тийнейджърското си мислене.

22. Pulling Teeth (Dookie, 1994)
Името е "краднато" от Anesthesia (Pulling Teeth) на Metallica, като причината е, че песента е написана за бившата на Майк Дърнт, която се е казвала Анастасия. Според текста, басисът на Green Day е пострадал доста след битов скандал с нея и се е озовал почти пребит на легло и може би се е нуждаел от анестетик. Pulling Teeth е почти изцяло кънтри парче и е хубаво да се консумира в лежерно състояние на духа.

So 90's
21. Paper Lanterns (1,039/Smoothed Out Slappy Hours, 1991)
Това е песен за една непрекъсващо нарастващата като размери заплаха. Разбира се, говоря за т.нар. friendzone - тенденция, която е еднакво смешна и тъжна. Paper Lanterns е една от най-старите песни на бандата, включена в разширената версия на дебютния албум и до наши дни все още бива включвана в концертните сетлисти.

20. Having A Blast (Dookie 1994)
Според едни източници това е една от песните, в които Били Джо намеква сериозни са самоубийствените си намерения от началото на 90-те, а според други в текста се пее за училищни престрелки. Вероятно и двете теории не са верни. Армстронг разкри, че е написал песента след като Green Day са имали страхотен концерт в малък клуб в Кливланд през 92-ра, но след това са преживяли ужасна вечер.
Green Day & Blink-182 по време съвместното си турне
19. Jackass (Warning, 2000)
По непотвърдена информация Jackass е песен за Blink-182. Когато Warning излиза през 2000 година, Green Day са в процес на залязваща популярност, докато Blink-182 са най-горещата пънк банда на планетата. По това време някъде двете банди правят ко-хедлайнерско турне, но се говори, че отношенията между тях не са били идеални. Майк Дърнт казва: "Първо бях щастлив за тях (бел. ред. за успеха на Enema of The State), но сега го намирам за дразнещо. Превърнаха в тривиалност всичко, което ние правим и всичко, което е пънк рокът като цяло. Все едно да замеряш в лицето някого, който преди това се е надрусал и не може да мръдне. Един от членовете им (на Blink-182, порно маниак такъв) не се ли ожени за някоя от MTV? Ако има някоя банда, която трябва да е ядосана на тях, това не е NOFX."

18. Longview (Dookie, 1994)
Без съмнение Longview е една от най-знаковите песни на бандата и кореспондира с значими житейски теми като "скука, мастурбация и пушене на трева". Рифът на баса всъщност е рециклирана версия на това, което Майк Дърнт е измислил предишната нощ. Според легендата, той е стоял почти в безсъзнание на пода в студиото, надрусан с LSD. На другия ден той и Били Джо карат по спомени, но оригиналният бас риф така и не остава записан. Което може би е по-добре, защото парчето от Dookie е убиец така или иначе.

17. Brain Stew/Jaded (Insomniac, 1995)
Insomniac до голяма степен е подценяван албум, защото излиза само година и половина след Dookie и според повечето критици пропускат факта, че лирическото съдържание е доста по-мрачно и сериозно за разлика от привидно хумористичните текстове на предшественика. Brain Stew е една от много песни в албума, в който Били Джо говори за безсънието, от което страда по онова време и "изпържването" на мозъка му с метамфетамини. Бавна и структурирана по възможно най-опростения начин за надграждане, Brain Stew ескалира в следващата песен от албума - скорострелната Jaded - издадени в общ сингъл.

Обложката на един албум шедьовър
16. Misery (Warning, 2000)
Много преди театралността от албума American Idiot, Green Day записват може най-оригиналната си песен изобщо. Misery звучи като нещо средно между парче от мюзикъл и оперета, а включването на куп нетипични дотогава за групата инструменти като хамънд орган, мандолина, струнни оркестрации и брасове го превръща в композиция, която надали някоя друга поп пънк група е способна да запише.

15. Westbound Sign (Insomniac, 1995)
Westbound Sign изглежда като доста непопулярен избор в тази класация, но това е един от стандартите, които Green Day сами поставят - на пръв поглед обикновена песен да звучи повече от специално. Според една теория, в текста се пее за домашно насилие над жена, която загърбва този живот и изчезва. Това само донякъде е вярно, защото парчето е за съпругата на Били Джо - Адриен, която временно бяга от дома им и търси спасение от самотата, докато Green Day са на турне.

14. When I Come Around (Dookie, 1994)
Един от най-големите хитове на Green Day от Dookie също е написан за жената на Били Джо и отново е за период от живота им, в който са разделени. Това, което прави When I Come Around велика песен е прекрасната симбиоза между подскачащо upbeat темпо, чудесен китарен саунд, секси бас риф и перфектен припев.

13. Warning (Warining, 2000)
Това, което не знаех доскоро, е че Warning звучи едно към едно с Picture Book на The Kinks. По логиката след делото между семейството на Марвин Гей и Робин Тик/Фарел Уилямс, Green Day съвсем спокойно могат да бъдат осъдени за плагиатство. Въпреки това Warning е невероятно забавна и същевременно поучителна песен и аз предпочитам да гледам на приликите с Picture Book като на случайност, тъй като в целия албум се усещат влияния от The Beatles до Боб Дилън.

12. Church On Sunday (Warining, 2000)
Изненада - още една песен за Адриен. Това, което прави Green Day толкова велики, е, че една са способни да превърнат една една обикновена четириакордна композиция в нещо наистина прекрасно. Мелодичността, която струи от Church On Sunday е заразна. Очарователно е как текстът рефлектира върху житейските грешки на Били Джо спрямо неговото семейство и как той е склонен да направи всякакви компромиси, за да изкупи греховете си.

Woodstock, 1994, легендарен концерт в легендарна кал

11. Chump (Dookie, 1994)
Chump е от типа песни, които на първо четене са като пълнеж, но всъщност е от типа песни, които правят един албум велик. Всъщност причината Dookie да сред класиките на 90-те не е свръхуспешните сингли, а способността на бандата да превръща подобни парчета във фенски фаворити, такива, каквито мечтаеш да чуеш на живо.

10. 2000 Light Years Away (Kerplunk, 1992)
Без да съм бил свидетел, съм убеден, че свиренето на живо на 2000 Light Years Away в клуба 924 Gilman Street е било едно от най-големите събития в началото на 90-те. Няма никакво съмнение, че това е най-обичаната песен на Green Day от преди Dookie и... звучи почти изцяло като предходната песен в класацията Chump.

9. Minority (Warning, 2000)
Minority е "raise your voice"-тип парче. Няколко години преди силно политическия American Idiot, бандата изкарва един от най-оптимистичните си химни със силно социално послание и мотивиращи лирики, които звучат още по-искрено с гласа на Били Джо. Целта на Minority е да бъде като спусък за вдъхновение и инициативност и намирам песента за една от най-добре аранжираните им творби.

Видеото на Hitchin A Ride, 1998

8. Hitchin' A Ride (Nimrod, 1998)
Nimrod. е леко противоречив за мен албум, който има своите силни и слаби страни. Hitchin' A Ride е най-добрата песен от него и има влудяващо интро с цигулка, а саундът на китарата е много по-тежък от всичко, което Green Day са правили дотогава. По онова време Били Джо има проблеми с алкохола и текстът описва опитите му да спре да пие. А крясъкът му SHIIIIIIT преди солото е доста зловещ.

7. Armatage Shanks (Insomniac, 1995)
Armitage Shanks e британска компания за производство на тоалетна хартия. Не съм сигурен дали името е нарочно спелувано с грешка, но това е може би най-любимата ми песен от Insomniac. Моята теория за връзката между заглавието и компанията е, че парчето е за самотата, а както знаем тоалетната е мястото, където човек може да се усамоти със себе си.

Green Day го удрят на прогресив рок в Boulevard-a
6. Boulevard Of Broken Dreams (American Idiot, 2004)
След успеха на Time Of Your Life, Green Day прегърнаха идеята да записват песни тип "балади", затова не е никак странно, че Boulevard Of Broken Dreams се превърна във вероятно най-комерсиално успешния им сингъл. Oasis надигнаха глас, тъй като акордите са същите като на Wonderwall, но колко ли са подобните парчета с такова страховито прогресив рок аутро?

5. Welcome To Paradise (Kerplunk, 1992 & Dookie, 1994)
Не съм сигурен, но мисля, че това е песента на Green Day с най-много акорди - цели 6, а бриджът след втория припев е оргазъм за ушите. На пръв поглед текстът изглежда като повърхностна история за напускане на едно място за живеене и за преместване на друго. Всъщност обаче смисълът е в това да откриеш красотата, в нещо което другите намират за грозно и ужасно.
Green Day имат забрана да свирят в 924 Gilman Street след Dookie

4. She (Dookie, 1994)
Бас линията на Майк Дърнт в това парче е знакова за Green Day. Главната героиня в текста дълго време живее под опеката на други хора и се побърка от инструкциите на другите за това какво да прави с живота си. А начинът, по който Били Джо изпява She в началото на текста, е като "тихо, да не я ядосаме, за да не избухне като супернова".

3. Waiting (Warning, 2000)
Някои части от Waiting са инспирирани (или леко заети) от Downtown на Petula Clark, което може да се разглежда като ранни опити на Green Day за бродуейско си звучене, което после ескалира в American Idiot и 21st Century Breakdown. Waiting е пленителна, очарователна и позитивна песен за надежда и съдбата.

2. Burnout (Dookie, 1994)
Не знам какво трябва да напиша за Burnout, защото всеки е чувал "онези" брейкове на барабаните на Тре Куул. 

1. Macy's Day Parade (Warning, 2000)
Както много пъти съм казвал, Macy's Day Parade е най-любимата ми песен изобщо. Дълги години заглавието не ми говореше почти нищо, но благодарение на Интернет и престоите ми в САЩ, схванах смисъла. Macy's Day Parade не е просто анти-материалистки химн срещу зомбираните хора в моловете, тя е песен за надеждата и за нещото, което не се купува с пари - щастието.

Коментари

  1. Личи си, че си им голям фен дори само от подредбата на песните! :) Когато открих Green Day, светът ми се промени! Отвориха нова врата пред мен и до ден днешен са любимата ми група! <3 Поздрави за избора на песни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации