Frank Turner - Positive Songs For Negative People

Artist: Frank Turner
Album: Positive Songs For Negative People
Label: Xtra Mile, 2015

Genre: Folk Rock, Folk Punk, Acoustic Rock, Alternative Rock
FACEBOOK
Илиян Иванов

Два пъти съм писал за Франк Търнър досега. Първият път представих британеца в блога си, когато излезе компилацията Last Minutes & Lost Evenings (2012), а вторият път не беше тук, а в сайта Avtora.com и материалът беше свързан с актуалния му тогава албум Tape Deck Heart (2013). Тогава Франк преминаваше през тежкия период след раздяла, но явно всичко вече е минало - Positive Song For Negative People е тук, за да докаже това.

Не че новият албум (отново записан с неговата съпорт банда The Sleeping Souls) е само "пчелички, пеперудки и цветенца", но определено се усеща, че изпълнителят вече гледа по-ведро на нещата от живота. Както се казва, меланхолията е консервирана, а позитивните намерения бликат от всяка песен именно с цел да повдигат духа изпадналите в душевна дупка, точно както заглавието подсказва.

Първото парче The Angel Islington залага на традиционния фолк минимализъм - акустична китара и глас, записани все едно в кухнята между две уискита. Следващата песен и пилотен сингъл Get Better е химнът в албума. В нея може да се насладим наистина на положителното настроение на Франк, който се опитва да ни убеди, че никога нищо не е загубено, докато си жив. Припевът "We could get better, cause we're not dead yet" се забива силно в съзнанието, а пънк рок енергията от инструментала подсилва значимостта на парчето.

Търнър е достатъчно убедителен в метафорите на метеорологична тематика и в следващите две песни - The Next Storm и The Opening Act Of Summer, които зареждат със слънчева и позитивна енергия. Тържественото Glorious You оставя албума в същата посока, а последвалата Mittens е вероятно най-добрата песен на Франк в цялата му дискография. В нея има онази Coldplay-ска тъга, но без елемента на протяжността, а по-нататък се разгръща в красива епика, за да се превърне в гвоздея на Positive Songs For Negative People.

Във втората половина от албума намираме надъхано пънкарливо рокабили - Out Of Breath, което страшно много прилича на парче на Mad Caddies, а по-нататък и парчета като Josephine и Silent Key, които съответно сладнеят здраво на Green Day и Weezer. В Silent Key чуваме и женските вокали на Есме Патерсън, които придават призрачност и красота в края. Финалът в албума е доста по-тъжен - Song For Josh е елегия за Джош Бърдет - близък приятел на Франк, мениджър на легендарния клуб "9:30" във Вашингтон и легендарна фигура от американския рок ъндърграунд.

Фолк пънк трубадурът отново не успя да разочарова. Все още не знам къде точно стои Positive Songs For Negative People сред цялата дискография на Търнър, но едно е сигурно - това е колекция от емоции и преживявания и е предназначена за емоционални и авантюристични натури. Песните са истории, а певецът и китарист е техният прекрасен разказвач.
8/10
Препоръчителни песни:   Get Better    The Next Storm    Glorious You   Mittens   Silent Key
Други подобни ревюта

Коментари

Популярни публикации