Basement - Promise Everything

Band: Basement
Album: Promise Everything
Label: Run For Cover, 2016
Genre: Alternative Rock, Emo, Post-Grunge, Power Pop
FACEBOOK

Илиян Иванов

Първите изречения от ревютата могат да бъдат много важни за грабването на читателя (или неговата загуба на интерес), но много често търсене на подходящата задържаща вниманиете фаза е трудно и причинява загуба на време. Както се случи с мен с този албум на Basement, който иначе би грабнал вниманието на всеки, израснал с алтернативния рок на 90-те.

То си е цяла вълна от банди, които връщат носталгията от онези времена и в това няма абсолютно нищо лошо, макар че популярният влогър и музикален критик Антъни Фантано от YouTube канала The Needle Drop отказа да ревюра Promise Everything. Мотивът му?! Мотивът му е повече от абсурден и ненужно претенциозен - "не може да правиш такава музика през 2016 година". 

Но да оставим The Needle Drop да ревюира Formation на Beyonce, а ние да се насочим към Promise Everything. Харесвам предишния албум на Basement - Colourmeinkindness (2012), след който бандата обяви, че си взима пауза, но наскоро членовете се събраха отново и резултатът е вероятно най-радиофоничното им издание до момента.

Десетте песни се изнинзват за по-малко от половин час и в тях ще си припомните любимите си пост-гръндж китарни дисторшъни, с които банди като Weezer и Jimmy Eat World удариха мейнстрийма. Promise Everything e прецизно каноничен алтърнатив рок, консумиран с много олдскуул емо ала Sunny Day Real Estate и Samiam или пък пост-хардкор тип Rival Schools. Макар и британци, Basement звучат като американска група - доста по-близо до Nirvana и Smashing Pumpkins, отколкото до Oasis и Blur.

Стържещите рифове в парчета като Brother's Keeper, Submission и Lose Your Grip се напасват чудесно върху средното темпо и гаражния бас. Меланхоличните вокали спорадично преминават в премерени викове, крясъци и други изблици, което придава разнообразие. Aquasun може да мине за хит - имам пауър поп уклона на Weezer, а едноименната Promise Everything е една идея по-бързо от всичко останало, като припевът "When I'm high, I'm high, when I'm low, I'm low / Hot or cold, it's going to show" се запомня от първото слушане.

Сред останалите 5 песни също няма нищо нередно - Basement предлагат стегнат и емоционален рок без претенциите за особено оригиналност или иновативност - нещо, което много успешно правят банди като The Menzingers и The Gaslight Anthem. Никой не ви кара да търсите в Promise Everything новите All Apologies и Say It Ain't So. Няма и да ги намерите. Но може да откриете песни, които след още 20 години ще търсите в някой друг албум на несъществуваща и непланирана все още банда.
8/10
Препоръчителни песни:  Brother's Keeper   Lose Your Grip    Aquasun    Oversized    Promise Everything

Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации