Less Than Jake - Live in Sarasota at Dub Fest


Less Than Jake е група, която винаги съм искал да видя на живо и когато през декември беше анонсирано, че ще свирят в Сарасота, ми беше малко трудно да повярвам. Неочакваното (за този доста скучен град) щеше да се случи благодарение на местната пивоварна JDub's, която организираше музикално-бирен фест на 10 февруари по случай своя 4-ти рожден ден.

Отидох на събитието с мой приятел, който вече е бил гледал на живо Less Than Jake поне 4-5 пъти. Между 2 и 5 часа следобед имаше състезание между микро пивоварни и местни ентусиасти, които варят свои бири у тях. Билетите ни включваха нелимитирано пиене на семпли от всеки производител, така че ние се постарахме да опитаме колкото се може повече. След 5 часа надпреварата приключи, а гласуването за най-добри бири между професионалистите и аматьори бе със SMS-и. Честно казано, не знам кой спечели, а не е и толкова важно.

Междувременно до 5 часа на малката сцена се изявиха три групи (мисля), като всичките свириха май само кавъри. Ясно беше, че целта им е просто да поддържат настроение около биреното състезание. След това на голямата сцена се качиха The Spazmatics, които изглеждаха повече от глуповато по един нърдски начин и също забиваха само кавъри - от Blitzkrieg Bop през The Safety Dance до Heaven Is A Place On Earth. Със залеза на слънцето дойде и краят на концерта на тия пичове, а малко след тях на сцената се качиха SOWFLO - реге банда от Нейпълс, Флорида, която успя да подгрее атмосферата с приятни вайбове - микс от собствени парчета и неизбежните кавъри на Боб Марли.

Less Than Jake е една от най-големите банди на този щат, който е известен с разнообразие от жанрове - като дет метъла на Тампа или клубната електронна сцена на Маями. Но Гейнсвил е пънк рок столицата на Флорида със сигурност и Роджър (вокали, бас), Крис (вокали, китара), Вини (барабани), Бъди (тромбон) и Джей Ар (тенор саксофон) се ползват с култов статус по цялата дължина на полуострова.

Концертът премина във вихрено темпо, което беше добра предпоставка да се оформи стабилен съркъл пит. Less Than Jake забиха доста парчета от втория си албум като Losing Streak - Dopeman, Sugar In Your Gas Tank, How's My Driving Doug Hastings, свириха неостаряващата класика от дебюта Pezcore - Johny Quest Thinks We're Sellouts, удариха едно парче от миналогодишното им EP и останалото беше подборка от най-големите им хитове плюс песни от най-успешния им в комерсиално отношение албум Anthem.

Публиката логично реагира много емоционално на The Science Of Selling Yourself Short, The Ghost Of You And Me, Plastic Cup Politics и Look What Happened (която я има и в Borders And Boundaries), а между песните Крис и Роджър запълваха паузите с непрестанни шеги. Двамата фронтмени се оказаха много по-забавни отколкото си ги представях и разказаха много истории за себе си - колко популярни са станали в Япония; че за последно са свирили в Сарасота през 1998-ма (!!!); че след Anthem (2003) един лейбъл им е предложил гигантска сума пари да се отърват от брас секцията и да продължат като трио. Самият Крис после се пошегува с тромбониста - "Сега можех да притежавам две къщи, ако те бяхме изгонили".

Може би съвсем на място щеше да е на бис бандата да изсвири History Of A Boring Town, но и The Rest Of My Life, All My Best Friends Are Metalheads и Gainsville Rock City свършиха отлична работа. Някъде към 10 вечерта Less Than Jake казаха чао на всички в тази топла февруарска вечер, за която съм искрено благодарен на JDubs Brewing. Между другото, тотално забравих да опитам бирата, която специално направиха за Less Than Jake, но тези дни ще се поправя като отида до бирарията им.

Коментари

Популярни публикации