Swamp Thing - Firedogs

Artist: Swamp Thing
Album: Firedogs
Year: 2013
Label: Urbnet
Country: Canada
Genre: Hip-Hop, Underground Rap, Alternative Rap, Horrorcore
FACEBOOK

Автор: ИЛИЯН ИВАНОВ

Swamp Thing е комиксов герой - чудовище от блатата и тресавищата, хуманоид, чийто външен вид, произлиза от растителна маса като водорасли, корени на дървета и т.н.. Но Swamp Thing е и името на една супер яка канадска хип-хоп група, която открих съвсем наскоро.

Триото от Торонто е толкова ъндърграунд, че едва успях да открия Facebook страницата му, която беше харесана от едва 300 души - нещо, което все още не мога да проумея. Swamp Thing е съставен от трима MC-та - Timbuktu, Chokeules и Savilion, като само за първия от тях имаше кратко инфо в Wikipedia.

Благодарение на продължителния ми рисърч понаучих това-онова за групата и за отделните членове. Swamp Thing са близки с други канадски рапъри като Ghettosocks и D-Sisive, като вторият ми беше познат покрай участието му в албумите на DJ Format. Оказа се, че всеки от рапърите в групата има поне още 3-4 проекта, което си е сериозно предизвикателство.

Firedogs е втори албум на Swamp Thing и е най-якият хип-хоп, който съм чувал от Chali 2Na/Jurassic 5 насам (Chali 2Na също е в кюпа на DJ Format, където между впрочем е и друг канадец - Abdominal). Лириките на триото са вдъхновени от всякакви "B Movies", хоръри, sci-fi истории, Хелоуин, комикси и разбира се, хеви метъла, както си личи от обложката и скитовете.

Всичко казано накуп ме кара да мисля, че Swamp Thing са обрали най-доброто от Doomtree, Ozomatli, Necro, Slaine, Ill Bill и цялата La Coka Nostra фамилия. Сингълът Elephant Man, към който е заснет видеоклип, е точно хип-хопът, който липсва в ежедневието ни - прецизен и мачкащ бийт, силни скречове, House Of Pain семпъл и мрачни и параноични речитативи -  "Blow a mill and I'm still bawlin / Killing you on the drums like I'm Phil Collins / Yep, I'm sold where do I sign?".

Всъщност обаче целият Firedogs е пълен с такива парчета, в които инструментали и лирики образуват една мощна сплав - също както водораслите се впиват в хуманоидното ДНК, което да роди появата на Блатното чудовище (Swamp Thing). Споменатите D-Sisive и Ghetosocks също оставят своя дял в албума, както и още няколко други гости.

Firedogs може да бъде чут в цялата си цялост в bandcamp, докато дебютът на групата от 2012 година го има в Spotify. Ще е готино, ако повече хора дадат по едно ухо на Swamp Thing, както и по един лайк във Facebook профила им. Групата си го заслужава.

ОЦЕНКА: 8,5/10

Препоръчителни песни:  Damages   Aftermath   Elephant Man   Easy Riders   Rise Up








Коментари

Популярни публикации