Bury Tomorrow - Earthbound

Band: Bury Tomorrow
Album: Earthbound
Label: Nuclear Blast
Genre: Metalcore, Melodic Metalcore
FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

Днес излиза Earthbound, четвъртият албум на британската метълкор банда Bury Tomorrow. Пичовете са сред наистина добрите групи в Европа и специално в Англия днешната премиера се приема като едно от големите музикални събития на новата година. След предишния Runes (2014) се намираха философи, които твърдяха, че това е максимумът, който Bury Tomorrow могат да достигнат. За щастие обаче бандата намери сили не само да ги опровергае, а и да изкара може би най-добрият си албум.

За незапознатите, Bury Tomorrow са братята Daniel (тежки вокали) и Davyd (бас) Winter-Bates, Jason Cameron (чисти вокали, ритъм китара), Adam Jackson (барабани) и Kristan Dawson (основна китара), заменил Mehdi Vismara през 2012. Създадени са през 2006-а в Саутхамптън и, макар да са все още млада и набираща сили група, вече имат зад гърба си четири страхотни албума и постоянни участия по големи фестивали. Като допълнение свирят като перфектно сработена машина, работила десетки години.

Без съмнение Union Of Crowns (2012) беше албумът, който ги изстреля нагоре и регистрира името им на международната метълкор сцена. Последвалият го Runes направи стъпка напред, но беше малко по-дълъг от необходимото и определени песни го разводняваха, оттам и притесненията за скорошно изчерпване и дори разпадане. Впрочем, завърших ревюто за него ето така:
"Очаквам решаващ четвърти албум, който или ще затвърди бандата като лидер в Англия или ще демонстрира тотално изчерпване и привършване на иначе до сега доста силната и стремглава кариера."
Дочаках въпросният четвърти албум и мога без капка колебание да заявя, че Earthbound определено изстрелва Bury Tomorrow на челното място сред младите банди на Великобритания. Албумът е посрещнат с дълго очакване и вълнение, подсилено от излизането на първите сингли 'Earthbound', 'Memories' и 'Last Light' през последните месеци. И определено има защо.

Силата на Bury Tomorrow продължава да е в перфектната хармония между тежките вокали на Daniel Winter-Bates и пеенето на Jason Cameron. Daniel е сред наистина редките вокалисти в метълкор сцената с дълбок и плътен глас, без да се налага да врещи и пищи, докато Jason придава изключително характерно звучене на бандата и е сред може би най-добрите съвременни вокали в тежката музика като цяло. Към тях допълваме и страхотният инструментал на останалите членове на бандата.

Ако въобще трябва да се търси някакъв минус, то е че песните им остават леко предвидими и следват идентична постройка. Всичко друго е изпипано до последно и Earthbound мачка от първата до последната секунда. Албумът съдържа само 10 минути с обща продължителност 37 минути, което обаче е повече от достатъчно и го прави стегнат и динамичен. Бърз, мрачен, със свежи идеи и силни мелодични части, изключително премерени брейкдауни и готини сола.

Липсват интрота и какви ли не прелюдии, а директно отваря с безкомпромисната 'The Eternal', последвана от вече познатите и по-хитово звучащи 'Last Light' и 'Earthbound'. В средата на албума впечатление правят по-насечените и разчупени 'Cemetery' и 'Restless & Cold', a след тях идва и '301', която се отличава най-много от останалите и заради инструментала, и заради участието на Jamey Jasta от Hatebreed. 'Memories' пък остава може би най-добрата и най-харакатерна за бандата песен, която хитро е оставена във втората половина на албума.

В лицето на Bury Tomorrow Nuclear Blast имат един изключителен коз, с който тепърва ще печелят. Бандата свири със страшен заряд и влага изключително усилие и желание в музиката си, което е особено очевидно по концерти и фестивали (още помня енергията, когато ги видях). Като допълнение, групата трупа значителна фен база в Англия и Европа и по всичко личи, че тепърва ще вървят нагоре. Earthbound вдига летвата много високо и оттук нататък бандата може само да узрява и да обогатява стила си

9/10

Препоръчителни песни:   The Eternal   Memories   Earthbound   Cemetery   The Burden


Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации