Ignite - A War Against You

Band: Ignite
Album: A War Against You
Label: Century Media, 2016
Genre: Punk Rock, Hardcore Punk, Alternative Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

През 2009 Ignite обявяват, че работят по наследника на иначе отличния им албум от 2006 Our Darkest Days. Този албум обаче така и не се появи досега, ако изобщо песните в A War Against You имат нещо общо с планираните тогава. Причината е, че на следващата година фронтменът Золтан Теглас изненадващо за мнозина се присъедини към Pennywise, замествайки напусналия там Джим Линдбърг. Всъщност имаше много логика в това родения в Ел ЕЙ унгарец да вземе микрофона в Pennywise. В далеч по-популярната банда обаче нещата не се получиха съвсем добре за него. Албумът All Or Nothing (едва вторият ми опит за ревю в блога) бе по-скоро разочарование и то не защото Золи е по-лош вокалист от Джим (даже напротив, jeez), а вероятно защото Ignite е неговото истинско призвание.

След това Золи се раздели с Pennywise, където своевременнно се върна предишният им вокалист и за наше щастие, сега имаме две пълнокръвни групи, може би далеч от своите разцвет и силни години, но за сметка на това все още толкова искрени и надъхани да правят това, което правят най-добри - мелодичен калифорнийски пънк/хардкор. И A War Against You само потвърждава поговорката, че камъкът си тежи на мястото.

Begin Again отваря със страхотни вокални хармонии ала Queen в един по-пънк рок вариант, а по-нататък в песента Золи загатва мощно какво да очакваме от невероятните му певчески дарби, които макар и да не са баш Фреди-меркюровски, се чуват с пълна газ из целия албум. Фронтменът знае как да разкрие изцяло потенциала на гласа си, особено във високия регистър, където са твърде малко певците от тази стилова сцена, които могат да се доближат до нивото му.

Двата сингъла (или просто предварително пуснати в Интернет песни) Nothing Can Stop Me и This Is War са музика 100% с марката Ignite - смесване на хеви и мелодични рифове, вариране на темпото между стегнато и препускащо, мръсен бас на фона на разпознаваемия глас на Золи. Oh No Not Again е доста по-бавна, особено на куплетите, където се усеща една допълнителна тежест. Alive би била доста по-подходяща за сингъл и особено за радио - среднотемпова песен с лесно запомнящ се припев плюс стабилна доза хорови напеви.

You Saved Me спокойно можеше да присъства в All Or Nothing на Pennywise, Rise Up е личният ми фаворит от албума - изключителна работа на вокалиста и на китаристите, които вдигат атмосферата в момент, когато имаш чувството, че вече албумът започва леко да доскучава.

Золи винаги е бил горд с произхода си и това естествено намира отражение в текстовете му. Вокалистът е имал достатъчно на брой социално-политически събития и неправди за вдъхновение в A War Against You. Това си личи и в парчето Where I'm From, където той защитава яростно правата на бежанците и мигрантите, каквито някога са били неговите родители.

How Is This Progress? също може да се каже, че е мой личен фаворит от албума - ескалираща и същевременно много мелодична песен, чийто припев прилича на такъв на AFI. Без да обяснявам за останалите парчета подробно, ще кажа, че сред тях има много мощ, макар финалът Work да е лиричен - като комбинация между Брайън Адамс и Брус Спрингстийн. След последната песен има и един скрит бонус, защото там Золи пее на унгарски.

След комерсиално успешния A Place Called Home (2000) и по-малко популярния, но за мен по-консистентен Our Darkest Days (2006), Ignite правят повече от запомнящо се завръщане. A War Against You е свеж, защото е точно това, което се очаква от банда, която така или иначе не издава албуми кой знае колко начесто. Препоръчителен за всеки фен на Ignite, Pennywise, Good Riddance, Strung Out, H2O и т.н.
8/10
Препоръчителни песни:   Begin Again   This Is War    Rise Up    Where I'm From    How Is This Progress? 

      
Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации