Feedbacker - Feedbacker EP

Банда: Feedbacker
Албум: Feedbacker EP
Лейбъл: Kontingent Records, 2016
Жанр: Noise Rock, Sludge Metal, Dark Wave
FACEBOOK

Илиян Иванов

"На хоризонта изгрява паника", крещи Иван Шентов в "Магистрали" - един от 6-те трака в едноименното EP на новата му банда Feedbacker и едва ли някой би очаквал, че с такива лирики, музиката тук ще остави у някого нещо различно от дълбок мрак и песимизъм.

Дуото, в което освен Шентов (бас и вокали), свири и барабанистката Деси, определя себе си с понятието нойз рок, но под дълбините на шумните бас линии и апокалиптично барабанене може да се открият изненадващи мелодии с дарк уейв отенък и не толкова изненадващи слъдж метъл проблясъци.

Feedbacker са преки наследници на несъществуващите вече КПД-0 и това се прокрадва в текстовете тук - "Всичко започва от края/А аз съм начало", както се пее в откриващото "Аз съм начало". Поезията на Шентов се усеща като вървене към безкрайно вървене, дори по-скоро лазене, към едва мъждукаща светлина в края на тунел. Тунел на безизходица и безнадеждност - чувства, които обсебват EP-то във всичките му малко повече от 15 минути.

Липсата на други инструменти освен бас, барабани и вокали в никакъв случай не прави музиката на дуото по-малко интересна. Даже напротив - минималистичният подход сякаш предлага на слушателя по-голямо въображение при възприятието, което аз изключително много харесах.

Всяка една от петте песни (шестата е едноименно аутро без реално изсвирена музика) е различна и предлага интересни композиционни решения, но EP-то е компактно и добре структурирано, а не разхвърляно. Feedbacker вече направиха промоция на изданието, което се издава и на физически носители - CD и касетки. Разбира се, след бумът на винили от последните години, сега и касетките сякаш се връщат в употреба, което прави EP-то още по-ценно, защото това е DIY начинание, в което е вложена истинска любов към музиката.
8,5/10


Прочетете още:

Коментари

Популярни публикации