Brian Fallon - Sleepwalkers

Артист: Brian Fallon
Албум: Sleepwalkers
Лейбъл: Island Records, 2018
Жанр: Heartland Rock, Alternative Rock, Indie Rock, Folk Rock
FACEBOOK

Изминаха почти два пълни месеца от последното ревю в блога. Почивката не беше планирана, нито пък завръщането с тази публикация. Всъщност бях решен да сложа край на Scraggled Music, но знаех, че рано или късно ще ми се допише и не исках да потопя в сълзи редовните ми 20-тина читатели. Но стига рев и сополи - нека представя албума, за който бях започнал да пиша още в края на февруари.

Краят на паузата, която си бяха взели в The Gaslight Anthem, съвпадна почти едновременно с излизането на новия солов албум на Брайън Фалън. Последният засега албум на бандата Get Hurt (2014) не успя да ме спечели и аз също си взех пауза от последвалото творчество на фронтмена, което освен самостоятелен дебют, включваше и страничния проект Molly And The Zombies.

The Gaslight Anthem са все още далеч от записване на нов материал, но пък Фалън е действал със замах и е създал един топъл и чувствен албум, наречен Sleepwalkers. Самият изпълнител следва иначе стриктно утъпкания път ала Брус Спрингстийн на поет-бунтар с китара, който лавира между възпяване на работническата класа и емоционалната си нестабилност, защото, нали, какво друго да очакваш от музикант, роден в Ню Джърси?!

С такова описание няма как музикант като Фалън да не оставя добро впечатление с приятелската си, мека и докосваща бленда. Вземете например баладата Etta James, в която гласът му трепти нежно на куплетите и след това се извива във висините на припева, за да създаде една картина от хармония и мелодия, включваща класически крисчън рок инструментал.

Освен отличен певец, Фалън е и страхотен композитор, чиито влияния се простират в множество от жанрове, които пък образуват симбиоза в Sleepwalkers. Neptune е класическо джубокс рокендрол парче, едноименната песен, записана с Preservation Hall Jazz Band, които вкарват автентичен Ню Орлиънс джаз вайб, Forget Me Not е танцувално, игриво и поп, по начина по който The Boss го прави в Dancing In The Dark, Proof Of Life e класически крайлагерен фолк с интересен Bon Jovi привкус, a Her Majesty's Service напомня на модерните пънк герои The Menzingers с убийствената комбинация от акустични куплети и гигантски припеви - "I'm waiting on a big love, baby".

Sleepwalkers машинално ще обере овациите и ще присъства в редица класации за най-добрите издания на 2018-та година и то съвсем заслужено. Няма да е преувеличено, ако кажа, че Фалън е герой на своето време и фенбазата му обикновено е безбожно фанатично спрямо неговото творчество. С интроспективни творби като тази - нищо чудно защо.
8.00/10
ЧУЙ:  Forget Me Not   Etta James   Her Majesty's Service   Sleepwalkers   Neptune


Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации