Ghost - Prequelle

Банда: Ghost
Албум: Prequelle
Лейбъл: Loma Vista, 2018
Жанр: Hard Rock, Heavy Metal, Psychedelic Rock, Progressive Rock, Pop Rock, Art Rock

"Ако предположим, че смяната на фронтмени вече е леко изтъркана форма на реклама, то може би за разнообразие за 4-тия си албум Папа Емеритус Трети може да "разкара" или "убие" Безименните таласъми и да си доведе доверени хора, които няма да го предадат.", написах в ревюто си за Meliora преди почти 3 години. Тогава мистерията около личностите, които стоят зад маските и грима в Ghost, все още витаеше с гигантска притегателна сила. В наши дни вече знаем, че това не е банда в истинския смисъл на думата, а по-скоро личен или дори семеен проект на певеца с истинското име Тобиас Фордж.

Последният дърпа конците и макар сапунената опера със съдебните дела с бивши членове ("безименнни таласъми") да загрози пейзажа, Ghost остава мярка (или марка) за класа и с чисто новия 4-ти албум Prequelle, който ни пренасяс назад във времето към Средновековието, където основните теми в парчетата са чумата, нейните обичайните разпространители плъховете, вещерството и страхът от смъртта. Наричайки проекта семеен бизнес пък не е е случайно. Вокалите в интрото Ashes, базирано на популярна детска приспивна песничка, са дело на дъщерята на Тобиас.

Логично с новата концепция на Ghost да видим и нов предводител, а той се казва Cardinal Copia. Неговият образ изплува повече в светлината на 80-тарските арт-поп и глем рок отколкото в обичайните хеви/дуум територии. Фордж притежава магнетичен глас, който превръща парчета като Rats и Dance Macabre в неоспорими хитове. Но Ghost е на такова мейнстрийм ниво не само заради едните вокали.

Нито китарните партии, нито пък ритъм секцията не откриват нови музикални хоризонти, но рисуват картини, които човек припознава с любов, а клавирните мелодии допълват с меланхолия опустошителната атмосфера. Двата инструментала Miasma и Helvetesfönster са най-прог моментите в албума, а разнообразието от стилови похвати и изненадващи избор на инструменти (като секси солото на саксофон от новия член Papa Nihil) ги превръща в красиви приказки без думи. 

Ако си мислите, че освен Rats и Dance Macabre няма други хитове, ще трябва да ви разочаровам. Ghost са експлоатирали безропотно своя мейнстрийм потенциал и припевите на останалите песни Faith, See The Light, Pro Memoria, Witch Image и Life Eternal се запомнят почти от раз. От всички изброени Faith сигурно е най-близо до по-старите неща на бандата заради диаболичните рифове и атмосфера.

За поредна година Ghost не успяват да разочароват. Дали албумът е по-добър от предишните такива е мътна материя. Prequelle обаче постига целта си да изкара отново на върха и да накара светът да говори за качеството на музиката, а не за скандалите между Фордж и останалите музиканти замесени в проекта. Единственият минус, който бих могъл да изтъкна, е времетраенето. Албумът се изнизва една идея по-бързо и някак си оставя слушателя да иска още парчета.

П.С. - Само на мен ли лиричното аутро на Helvetesfönster ми напомня бегло на "Кукла" на Атлас?

П.С. 2 - Двата бонус трака - кавъри на Avalanche на Ленърд Коен и на It's The Sin на Pet Shop Boys са чудесни и оправят донякъде проблема с краткото времетраене.
   8.25/10   
ЧУЙ:    Rats     Dance Macabre    Witch Image   Helvetesfönster   Eternal Life

Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации