Ghost - Meliora

Band: Ghost
Album: Meliora
Label: Loma Vista Recordings, 2015
Genre: Hard Rock, Heavy Metal, Doom Metal, Pop Metal, Progressive Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Методично и с равни темпове Ghost се превърнаха в една от най-интересните банди на настоящето десетилетие. Шведите съвсем целенасочено се стремят да обект на много коментари и анализи не само в метъл братството, а и като цяло в поп културата. Този сатанински PR работи добре за тяхна популярност. Може би няма да изненадам никого, ако добавя, че Ghost нямат добра репутация сред християнското съсловие. Дали това е просто маркетингов трик или наистина членовете на групата пият кръв от козли със Сатаната няма голямо значение - целият хайп им носи завидни успехи.

След като петимата инструменталисти, по-известни като Безименните таласъми (Nameless Ghouls) отново "уволниха" вокалиста Папа Емеритус Втори и го "замениха" с Папа Емеритус Трети, бандата се завръща с трети албум, който звучи поне толкова стилно и уверено колкото предходният Infestissumam. Ако предположим, че смяната на фронтмени вече е леко изтъркана форма на реклама, то може би за разнообразие за 4-тия си албум Папа Емеритус Трети може да "разкара" или "убие" Безименните таласъми и да си доведе доверени хора, които няма да го предадат.

В Meliora има 10 трака, от които два не са точно песни, а едноминутни инструментални интерлюдии (Spöksonat и Devil Church). Въпреки това обаче албумът като дължина надхвърля 40 минути, което го поставя в идеалната среда за подобен тип музика. Стилово Ghost отново залагат на изпитаната комбинация от дуум атмосфера и стабилен хард рок с поп отенък, но и с включване на по-хеви рифове, премерена психеделия и тук-там прог рок елементи.

Началните акорди на органа в Spirits дават добра представа какво да очакваме от Meliora - сумрачна анти-църковна обстановка, в която надали се предполага, че шведските музиканти са в опити за търсене на индулгенция. Следващите две песни - From The Pinnacle To The Pit и Cirice (на старонемски "църква") са първите два сингъла и са сред най-добрите метъл изпълнения за 2015 година. Първата от тях изненадва в мръсно, гаражно, почти пънк рок бас интро, а прогресив рок бриджът и мелодичният припев правят парчето доста разнообразно и неортодоксално. В същото време Cirice напомня на една от най-популярните песни на Slayer - Seasons In The Abyss, бидейки едновременно смазващо тежка и потискаща.

Но Ghost не е само модерна интерпретация на всичко хард & хеви, измислено в последните 40-50 години. Един от най-интересните моменти в албума е парчето He Is, защото все пак името Meliora (от латински "търсене на нещо по-добро") предразполага към експерименитране в търсене на нещо ново. Като композиция и аранжимент напомня на сънародниците на Ghost - ABBA. Изключителният поп уклон на He Is заслужава адмирации, макар че едва ли по-запознатите с бандата ще са изненадани. Още по времето на Infestissumam Ghost показаха почит към легендарния квартет с кавъра на I'm a Marionette (бонус трак), в който на барабани свири и самият Дейв Грол от Foo Fighters.

След мелодичната глътка въздух по-нататък групата пак втвърдява положението с парчетата Mummy Dust и Majesty, които препращат към едно от големите вдъхновения на Ghost - титаните Black Sabbath. Eнергичният и лесносмилаем хард рок в Absolution е друг интересен и заслужаващ внимание момент - има я онази хитова нотка в припева, с която Alice Cooper навремето е спечелил гигантска аудитория. Не че очаквам един ден Absolution да бъде като Poison да речем, но кой знае... Финалните щрихи към анти-проповедническата музикална литургия на Ghost доставя песента Deus In Absentia. Началото напомня на нещо по-ню уейв периода на ска легендите Madness, а нататък песента се разтича във величествено богохулство, завършвайки с мистика, орган и хорови вокали.

2015 се очерта като добра година за шведския рок (в линковете по-долу може да разберете защо), тъй като Ghost не показаха признаци на скучност или ленивост. Ще се дебатира дали Meliora е по-качествен материал от Infestissumam и от дебюта им Opus Eponymous, защото хорските мнения мога да се менят за секунди. По-важното е, че манията по бандата е по-жива от всякога - Meliora дебютира под номер 8 в Billboard с почти 30 000 продадени копия, което е почти наполовина от реализираните до момента в САЩ 66 000 копия от Infestissumam. А култовият статус ще затвърждава повече, ако към легендата Ghost се добавят още странни случки като една скорошна. През август шведите трябваше да свирят във Филаделфия, но на същия ден там на посещение се оказа римокатолическият Папа Франциск. Разпродаденият концерт обаче бе отложен, за да не се създава анти-религиозно напрежение. Папа Франциск - 1, Ghost...
8,5/10

Препоръчителни песниFrom The Pinnacle To The Pit     Cirice    He Is    Absolution   Deus In Absentia

Други ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете

Коментари

Популярни публикации