Lagwagon - Hang

Artist: Lagwagon
Album: Hang
Year: 2014
Label: Fat Wreck Chords
Country: USA
Genre: Punk Rock, Skatepunk, Heavy Metal, Alternative Rock, Pop Punk


FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов

Предварителните сигнали сочеха, че задаващият се нов албум на Lagwagon ще e като избухване на супернова на пънк рок сцената. Нека започнем от факта, че Hang излиза повече от 9 години след Resolve (макар че не бива да пропускаме и EP-то от 2008 г.), минем през жестоките тийзъри с китарни рифове и интервютата на Джоуи Кейп, в който той обеща, че новите песни са по-близки като саунд до творчеството на бандата от предишното десетилетие, но ще има и влияние от 90-тарските класики Hoss и Thrashed.

Единственото ми притеснение бе, че един от основните автори на песни - басистът Джеси Булине - напусна, но той бързо бе заменен от Джо Рапозо, който е свирил с легендите R.K.L (както впрочем и повечето членове на Lagwagon).

Ако Propagandhi е най-добрата метъл банда в пънка, то Lagwagon е най-добрата пънк банда в метъла. Китаристите Крис Флипин и Крис Рест дават много заявки за най-добри рифове на годината - Cog In The Machine, Made of Broken Parts, Poison In The Well, Western Settlments... списъкът е дълъг, а солата (когато има такива) са прецизно втъкани към основните мелодии в песните.

Lagwagon откриват албума по един много обичан от мен начин - акустично-баладично интро (Burden of Proof), върху което върви сърцераздирателното пеене на Джоуи Кейп, след което изведнъж ураганът те връхлита със страшна сила - Reign препуска със непочтителна скорост, а Дейв Рон показва на повечето барабанисти как може да се звучи плътно, без да се ползва кардан.

Впрочем това в голяма степен е това, което заради което Lagwagon дълги години са една особена порода група. Всеки член свири прекалено добре на своя инструмент и е някак глуповато да ги слагаме само в рамките на пънка.

Бих нарекъл Obsolete Absolute е най-амбициозната песен на Lagwagon в цялата им дискография - много на брой разнообразни части, сглобени по начин, по който дори не изглежда объркващо, а съвсем подредено. Burning Out In Style в началото леко напомня за E Dagger от Blaze, а вокалите на Джоуи Кейп звучат прекрасно на припевите.

One More Song  и You Know Me са други две песни, в които групата залага на редуване на баладични (включително пиано в първата) с по-тежки пасажи, които пък в Drag разкриват пълния блясък на хеви метъл миналото на бандата. Последната In Your Wake пък те кара да искаш още и още. Това е среднотемпово парче, което след втория припев премина в почти безкрайно мелодично повтаряне на "Inside your head", като очаквах краят да дойде със заглушаване. Вместо това Lagwagon ни поднасят за финал почти 25 секунди абсолютна касапница на 5-та скорост, за да те накара да пускаш Hang отново и отново.

Тези 38 минути са може би най-важните в американския пънк рок за 2014 година. Както казва един колега журналист - оценки 10 от 10 не трябва да се раздават току-така. Нo пък на Hang не мога да му намеря никакви кусури, никакви по-слаби моментчета  - това е албум, който си се надявал, че ще звучи точно така и резултатът е едно към едно с очакванията. За историята това ще е осмият албум на Lagwagon, за феновете на бандата това е музиката, която липсваше почти декада време. Задължителен!

ОЦЕНКА: 9.5/10

Препоръчителни песниReign   The Cog In The Machine    Poison In The Well    Drag   In Your Wake


Коментари

Популярни публикации