The Qemists - Warrior Sound

Band: The Qemists
Album: Warrior Sound
Label:  Amazing Record Co., FiXT (US)
Genre: Electronic, Drum'n'bass, Electronic Rock, Big Beat
FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

The Qemists са не достатъчно известна електронна банда от Брайтън, UK. Зад гърба си имат само три студийни албума, но свирят от години, за да изградят неповторимата си комбинация от drum'n'bass/big beat и рок. След дълга пауза от цели 6 години най-после излезе Warrior Sound - един от най-качествените електронни албуми от години.

Набързо за Qemists - амбициозни английски музиканти, които първоначално се събират като рок банда и постепенно откриват интерес и завиден талант в електронната музика. След почти 20 години концерти и всевъзможни музикални проекти групата издава дебютния си Join The Q (2009), от който са 'Stompbox' (чиито remix на Spor е включен в саундтрака на Blur и NFS:Undercover), 'Dem Na Like Me' и 'Lost Weekend' с Mike Patton от Faith No More. 

2012 е голямата година за The Qemists като вторият им албум 'Spirit In The System' поставя името им на електронната сцена във Великобритания. Синглите 'Take It Back' (с Enter Shikari) и 'Renegade' стават неизменна част от сетовете на клубовете из Острова. Сравняват ги с The Prodigy, но за мен приликите са повече откъм сценично поведение и заряд, отколкото стилови.

Може да се каже, че The Qemists наподобяват Hadouken! и Pendulum и в отсъствието на споменатите банди последните години беше време някой да заеме челното място в този стил. Warrior Sound надминава всички очаквания и определено си заслужаваше дългото чакане. Звукът на Qemists е основно drum'n'bass с леки big beat влияния, но пичовете свирят като рок банда и резултатът е един от най-свежите албуми за в последно време.

По всичко изглежда, че Qesmist са част от наскоро сформиран кръг от основно млади британски банди, които не се страхуват да миксират рок/метъл с електроника и хип хоп, разчупват установените рамки и създават нов и интересен звук със завиден хъс и енергия. Албумът бе пуснат на 4 март, заедно с новия албум на Hacktivist като J Hurley и Ben Marvin от grime/djent бандата участват в отварящото парче 'Jungle'. В същото време в 'Anger' гостува Kenta Koie от Crossfaith, а Qemists подгряват японците в Английското им турне тези месеци. Към корпуса добавяме и Enter Shikari, които постоянно работят с всички намесени и още редица млади таланти от местните "ъндърграунд" сцени.

С всевъзможните стилове заемки и целия електронно-рок миш маш, албумът звучи логично и създава усещане за завършеност. Интрото 'Our World' води към вече споменатата 'Jungle', в която пичовете от Hacktivist добавят стабилен хип-хоп, подобно на 'No Respect', в която пък участва Ghetts с цялото си grime величие. Последните 'Warrior Sound', 'Requiem' и 'Lick The Lid' затварят с чист drum'n'bass и са очаквания инструментален финал на албума.

'Run You' безспорно е най-стабилното парче в Warrior Sound, което задава основната енергия и концепция в останалите песни, залагайки на прекрасно работещия за Qemists модел на електроника, преплетена с безспирен алтърнатив рок/метъл. Bruno Balanta и Oliver Simmons демонстрират страхотен тандем и вокалите им балансират преобладаващото dnb/dubstep звучене в 'New Design', 'Push The Line', 'We Are The Problem' и 'Let It Burn'.

Warrior Sound е наелектризиран и зареждащ албум на банда, която най-после намери сили да се завърне на местната сцена. Подобни смесици на стилове не винаги се получават добре и все по-рядко се появяват наистина стойностни и изпипани албуми. По тази причина без скептично настроен, но Qemists ме опровергаха още в първите секунди. Горещо препоръчвам Warrior Sound като нещо свежо, различно и модерно в най-добрия смисъл на думата. 


9/10

Препоръчителни песни:   Run You   Jungle (ft. Hacktivist)   We Are The Problem   No Respect (ft. Ghetts)   New Design
Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации