PEARS - Green Star

Band: PEARS
Album: Green Star
Label: Fat Wreck Chords, 2016
Genre: Hardcore Punk, Punk Rock, Skatepunk
FACEBOOK

Илиян Иванов

PEARS са твърде екстравагантни за модерната пънк сцена. От една страна бандата може да бъде убийствено мелодична, но също както в предходния дебютен албум Go To Prison и тук неподправената хардкор агресия заема водеща роля в музиката. Ще кажете - "ми то такива групи бол, бе". Но PEARS (които между другото смениха басиста си преди броени дни) не звучат като никоя друга в момента.

Човек може да почувства абсолютната ярост, с която пичовете дънят здраво, а вокалистът Зак се дере като на заколение, което ми навя спомени за най-великия албум на The Suicide Machines - War Profiteering Is Killing Us All (2005). Това е голям комплимент за PEARS, защото на хардкор сцената няма много групи, които така успешно да комбинират резките стилови промени, без това да има вкус на манджа с грозде.

От общо 16 парчета в Green Star, 3 от тях не са истински песни. Christmas '91 е интро със аудио семпли от (предполагам) видеокасета от детството на вокалиста Зак Куин. Dizzy Is Drunk и Jump The Fucking Ship пък са пиано интерлюдии - поп и джаз мелодии ярко контрастиращи с цялостното съдържание на албума. Но тези странности добавят допълнителен чар на Green Star.

Парчета като Hinged By Spine, I Love My Kennel и Anhedonia са като торнадо по средата на мошпит - бързи, нервни и наказателни. Слушайки The Flu няма как да не се сетя за Dead Kennedys или поне за техните съвременници Night Birds - сайкъделик рифове, почти средно темпо и гигантски експлозивен припев. В споменатата по-горе I Love My Kennel пък групата вмъква чудесно бридж със злокобни вокали и китарен риф, който съмнително много напомня на What's My Age Again на Blink-182.

Най-радиофоничното парче e Snowflake, но то също ескалира по едно време в съвсем друга насока. Doorbell също започва измамно мелодично, за да претърпи няколко метаморфози в своето развитие (включително и атмосферично метъл аутро), при това за по-малко от 3 минути. При все че това звучи впечатляващо за такава кратка дължина, PEARS нямат по-дълга песен в Green Star. Като за финал бандата също оставя парче с много изненади. Great Mt. Idea е като сглобено от три-четири разностилови кратки композиции и слага точката на един удивителен албум.

Макар че PEARS все още не са сред най-големите банди на пънк/хардкор сцената, те могат да бъдат. Тяхната упоритост да бягат от клишетата заслужава големи похвали. Ако PEARS продължават в това темпо, след 10 години ще получат и признанието, което заслужават. А първата крачка вече е направена - Green Star излиза чрез Fat Wreck Chords. Някой има добър нюх, а?
8/10
Препоръчителни песни:   I Love My Kennel   Anhedonia    The Flu     Snowflake   Doorbell


Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации