Weezer - Weezer (The White Album)

Band: Weezer
Album: Weezer (The White Album)
Label: Atlantic, 2016
Genre: Alternative Rock, Power Pop, Surf Rock, Emo, Pop Punk
FACEBOOK

Илиян Иванов

Отидох на плажа. Исках да се почувствам като в обложката на новия албум на Weezer. Получи се. Донакъде това помогна и да усетя по-добре парчетата, които така и не успяваха да ми влязат изцяло под кожата след първите 6-7 слушания.

Плажовете на Флорида наистина носят "калифорнийската атмосфера" в 4-тия едноименен албум на една от най-великите рок групи за последните 25 години. Белият пясък на Сарасота е досущ като безгрижната белота, рееща се от споменатата обложка на иначе алтернативно именувания The White Album. Въпреки че заглавието води до препратки с The Beatles, Weezer са черпили вдъхновение от Beach Boys и лириките в 10-те парчета го потвърждават - плажове, лято, момичета, малко наркотици и пак плажове, лято, момичета, флиртове, любов и всякакви подобни несериозни неща, с които хората свързват Калифорния.

Замислих се. Куомо е на 45 години и макар все още да притежава онзи колежанско-зубърски чар, той все пак си е на 45 и дали е удачно той да са вълнува от подобни незрялости? И после се замислих пак. Да си на 45 не означава непременно, че трябва да се чувстваш като запуснат чичак в критическата. Защото аз на 45 бих искал да съм само наполовина толкова готин, колкото е любимият ми очилатко.

The White Album е рамкиран с идентични начало и край - чуваме разбиващи се морски вълни и писъци на чайки. Между тези звуци на майката природата, Weezer са набутали 10 песни, които мнозина определиха като най-добрите им от Pinkerton (1996) насам. Това е малко мътна и спорна материя, но със сигурност групата е във форма, особено след доста приятния Everything Will Be Alright In The End, който странно защо така и не влезе в моя топ 15 за 2014 година.

California Kings дава добър тон на веселбата с онзи типичен за бандата шумен дисторшън и вокали ала Beach Boys. Песни като Wind In Our Sail, Thank God For Girls и Jacked Up пък са разнообразени с включване на вдигащи и набиващи се клавирни мелодии, като втората печели бонус точки и с неочаквания и готин фалцет на Куомо.

На моменти Weezer звучат тържествено, сякаш са недосегаеми, затова и King Of The World напълно оправдава името си, а L.A. Girlz абсолютно звучи като написана от бандата между The Blue Album (1994) и Pinkerton. Почти изцяло акустичния финал Endless Bummer звучи адски чаровно и зарибяващо, без дори да е нещо кой знае какво.

Изобщо, това е тайната на успехите на Weezer. Групата прави простите песни да звучат като нещо повече от това, което са. Впечатляващо е, че Weezer все още са способни да звучат свежо, дори и в средата на 40-те си. Групата тотално е зачеркнала тук мрачните и депресивни моменти и се наслаждава изцяло на своята втора парти младост. The White Album определено е "задължителен" албум за всеки почитател на групата и като цяло на модерната алтърнатив рок музика.
8,5/10
Препоръчителни песни:    Thank God For Girls   King Of The World    L.A. Girlz   Summer Elaine And Drunk Dori    Jacked Up
Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации