Save Ferris - Checkered Past EP

Банда: Save Ferris
Албум: Checkered Past EP
Лейбъл: Withyn Records, 2017
Жанр: Ska-Punk, Reggae Fusion, Alternative Rock, Dancehall
FACEBOOK

Илиян Иванов

Save Ferris e поредната възкръснала банда от 90-те, но тук ще направим една уговорка. Save Ferris през 2017-та година няма почти нищо общо със Save Ferris от 1997-ма, когато излиза дебютът им It Mean Everything, продал около милион копия в цял свят и спомогнал третата ска вълна (по-известна като ска/пънк) за кратко да залее мейнстрийм радиата и телевизиите. Сега червенокосата вокалистка Моник Пауъл е единствената останала от състава, не че на някого някога му е пукало кои са другите членове.

Да, преди няколко години певицата спечели съдебно дело да "запази" права върху името на бандата, което по ирония на съдбата е заимствано от легендарната комедия от 80-те Ferris Bueller's Day Off. С нови музиканти, Пауъл дава нов живот на бандата, която иначе замира в началото на XXI век, защото не успява да еволюира в стагниращата по това време ска сцена.

Checkered Past е изпълнено с носталгия EP. Дори самото име го предполага. Винаги съм харесвал гласа на Пауъл, макар да не ми е чак толкова голяма любимка като Карина Денике от Dance Hall Crashers например. Сингълът New Sound е денсхол парче, в което гостува легендата Невил Стейпъл от The Specials и има един основен проблем - вокалите на певицата приличат на една уморена от шиене на дрехи Гуен Стефани и не рефлектират върху горещите парти послания тип "We're gonna bring this place down". Финалното Goodbye Brother е другото по-бавно парче, малко като тъжно реге, в което се преплита (май) мелодията на A Message To You Rudy (най-известно в изпълнение на The Specials). Като цяло - и двете песни не са лоши, в първото например ме кефи Sublime-ски ефект на китарния риф, но останалите три парчета са сякаш сравнително по-интересни. И по-бързи.

Anything открива с влудяваща бас линия ала Reel Big Fish и моментално те кара да подскочиш и да почнеш да танцуваш. Пауъл уцелва настроението и с хумористични любовни лирики - "And my cats think you are the shit". Подобно е положението и Do I Even Like You - upbeat парче със солидна доза самоирония, a Golden Silence вкарва суингърско-шпионски саунд и звучи гневно: "Shut, shut your mouth, all you do is talk, talk, talk".

Checkered Past ревизира цялата ска сцена от 90-те в 5 песни и го прави сравнително добре, като най-много точки давам на отличната брас секция. Моник Пауъл е малко 50/50. В определени парчета тя е свежа и презаредена в други вокалите са вяли и сухи. Личната ми надежда е, че след като банди като Save Ferris и Tsunami Bomb се завръщат с нова музика през 2017-та, то може да чуем нещо подобно и от Dance Hall Crashers.
6.50/10 💃💋💃💋💃💋🙍
Препоръчителни песни:   Anything     Do I Even Like You
Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации