Григовор / Гена - Фалстарт

Артисти: Григовор / Гена
Албум: Фалстарт
Лейбъл: Self-released, 2017
Жанр: Hip-Hop, Alternative Rap, Jazz Rap, Funk Rap, Underground Rap, Rap Rock
FACEBOOK  FACEBOOK

Илиян Иванов

Докато слушам "Фалстарт", изпитвам някаква странна смесица от носталгия и неприязън по родината с всичките ѝ хубави страни и грозни недостатъци. Защото най-великото вдъхновение в изкуството е реалността, а българската реалност винаги е била един по-особен вид, който се преглъща добре само с равни дози сарказъм, патос, пиене и самобичуване.

Затова и "Фалстарт" е в известен смисъл гениален албум, в който лириките на Григовор (от Logo5) прескачат с лекота от тема в тема и от проблем на проблем на фона на убийствените бийтове, скречове и инструментали на Гена (от So Called Crew). Всяко едно от единайсетте парчета е потенциален хит заради неизброимия брой лафове, с които ще се обсипва ежедневието ни. Включването на скитове от класически български филми и живи инструменти като саксофон, китари, бас (в едноименната песен дори китарата и басът са изсвирени от Илия a.k.a. Григовор) пък обогатява инструменталите до почти пълно съвършенство.

Григовор очевидно не умее да бъде скучен. Текстовете му са хапливи, заразителни и уцелват право в целта във всеки един момент. Има я съвременната бунтовническа нотка на атеизъм и противопоставяне на стереотипите "Не вярвам и в Бога ти, казвам името му напразно", "Сега чета Теория на еволюция в църквата" (и двата цитата от "Зъл") и "Хардкор/пънк/рап гето рапсодия, затова, че няма смисъл да съдиш човека по зодията" ("Афродизиакален Субконструкт").

В същото време Григовор поставя под логична въпросителна огромна част от модерната българска музика - от глупавото самохвалство в рапа та чак до единствения роден ТВ водещ, който може да напълни Националния стадион - "Не съм от тея, дето се хвалят, че ги дават по радиото" и "Невъзможен като еднорог, а ти се преоринтирай да се занимаваш с етно-рок" (Екзистенциална криза). "TL;DR", което е с може би най-скорострелните рими в албума, пък иронично подхваща темата за аудио пиратството "Албумът ни дръж си го на шибания десктоп".

На фона на целия хумор, някои рими пронизват по-дълбоко и по-болезнено - например "Любовта не е любов, когато е излишни нерви" (от "На един дъх"), "Виновен, че искаш да си на километри от реалността, че си превърнал страната ти си превърнал в кол центъра на света" (във "Вината е наша" feat. F-Act).

Другата половина от "Фалстарт" - инструменталната, също е толкова впечатляваща и магнетична, благодарение на Евгени a.k.a Гена. Някои песни са просто брутално фънки - "Зъл" и "Екзистенциална криза" са толкова добри, че Jurassic 5 и DJ Format биха завидяли. "Заложна къща" и "Авантаж" са по-рок ориентирани, "На един дъх" и "Афродизиакален субконструкт" (в което иначе гостува Жлъч) са доста джазменски, а пък TL; DR направо разбива с бийт и семпли с цигулки. Излишно е да споменавам май, но песните са перфектно продуцирани, което говори на какъв левъл е Гената.

"Фалстарт" е много повече от отличен БГ хип-хоп албум. Първо, защото е много повече от рими и бийтове и второ, защото представя българската реалност без никакъв фалш. Григовор и Гена стоят като ветропоказатели на българската музикална сцена в момента, но вместо да показват накъде духа вятъра, те го създават и го насочват в посока по тяхно усмотрение.
9.00/10
Препоръчителни песни:   Зъл      TL;DR    Екзистенциална Криза    Вината Е Наша     Афродизиакален Субконструкт
Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации