Жлъч / Гена - Светлосянка EP

Артисти: Жлъч / Гена
Албум: Светлосянка EP
Лейбъл: Self-released, 2016
Жанр: Hip-Hop, Alternative Rap, Jazz Rap, Underground Rap

Илиян Иванов

Докато всички все още се опитват да свикнат да изписват след датите 2017 вместо 2016, ще продължим ревютата през януари с още едно издание от втората половина на декември, когато класациите и равносметките на сите драскачи вече са били направени. Става дума за една от най-стойностните колаборации в българския хип-хоп - тази между Жлъч - "хип-хопер, простак и интелектуалец" и бийтмейкъра и продуцент Гена, и тяхното съвместно EP - "Светлосянка".

Макар да не съм кой знае колко навътре в българския ъндърграунд рап, So Called Crew са ми отдавнъшна слабост и редовно съм се възхищавал на идейността, която струи от всеки техен проект. Жлъч и Гена вече издадоха един цял албум през 2015 - "YДАР", което завиши търсенето за повече тяхна съвместна музика. И ето на - предколедно двамата зарадваха целия роден ъндърграунд с чудесно ново EP от 5 песни.

Римите на Жлъч са си явление. Има я брутална откровеност в омразата към всички, сринали т.нар. демокрация след 1989-та година до без безкраен "преход" без изход вече почти три десетилетия - "А на онея, дето разпродадоха България, бих им пожелал дечицата им да умрат по Коледа/ В момента за некои тия мутри са като герои, за мен са курви, предатели и кучешка гной" (Парти в ада), има я типична столична парти атмосфера - "Знаеш как е, бате - надигаме чаши", има я и "жлъчната" сатира към редовия консуматор (а не слушател) на музика "Кво става, рап слушателче? ЗагубИх ли те? Майче искаше хитове" (...)"Нема дори рефрен тоя олигофрен" (С 0002 Гр). Това са текстове, базирани върху ежедневната борба с фалша, която в късните часове прелива в алкохилни напитки по баровете.

От другата страна на "Светлосянка"-та са инструменталите на Гена-та, които за пореден път къртят стени като Hilti. Бийтовете са меко казано чудовищни - "Противотежест" например е абсолютен диамант (или динамит), особено на фона на китарния семпъл от After Twenty Years на всенародната хардкор любов Expectations. В "Знаеш как " пък има яка фънки брасчета и скречове от най-висш пилотаж, докато последното парче "Идва" е доста джазменско с пиано семплите и R&B пеенето на припева.

"Светлосянка" EP е скандално значимо издание и със сигурност ще е сред любимите ми издания за 2017-та (нищо, че излезе през декемеври). И Жлъч, и Гена показват, че са вдигнали дори още нивото си след "YДАР", което си е някак нечовешко. С нетърпение чакам да чуя и какво е приготвил Гена в предстоящия му съвместен албум с Григовор от Logo5 - "Фалстарт", който излиза този януари. 
8.25/10 😎🎤😏🎹💪🍸🍺🎶
Препоръчителни песни:  С 0002 Гр     Противотежест     Знаеш Как Е

Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации