Nine Inch Nails - Not The Actual Events EP

Банда: Nine Inch Nails
Албум: Not The Actual Events 
Лейбъл: The Null Corporation, 2016
Жанр: Industrial Rock, Industrial Dance, Alternative Rock, Electronica, Trip Hop
FACEBOOK

Илиян Иванов

Не съм си правил "новогодишни резолюции" за блога, но ще се опитам да ревюирам малко повече на брой EP-та. Затова и започваме 2017-та с прясното EP на Nine Inch Nails - Not The Actual Events, което се състои от едва 5 парчета, които обаче са с обща дължина почти 21 минути.

Дългогодишният сътрудник на Трент Резнър - Атикъс Рос вече официално е член на "бандата" (т.е. NIN вече официално пак е повече от един човек), за която това е първо издание насам от определено впечатляващия Hesitation Marks (2013). Самият Резнър оповести, че това Nine Inch Nails ще издадат още студийна музика през 2017-та, без да уточнява дали ще има цял албум или не.

Според мен има нещо символично, че Not The Actual Events излезе точно на Коледа - най-големия християнски празник. Дали вдъхновението на Резнър за заглавието се корени в митологизирането на раждането на едно бебе - история, използвана умело за политически кампании и укротяване на масите от 2017 години насам, си остава просто моя догадка. Затова нека преминем към същността.

Branches/Bones дава динамично и шумно, типично индъстриъл начало - с почти танцувален дръм бийт, стържещи като машини китари и оглушителен ефект от вокалите на Трент на припева - "Feels like I've been here before". След взривния старт, Nine Inch Nails "успокояват топката". Dead World и She's Gone Away създават различни сами по себе си trippy настроения, но някак се допълват. She's Gone Away вклинява вледеняваща трайбъл атмосфера, допълнена от беквокалите на жената на Резнър - Мерикуин Маандиг, с която (и заедно с Атикъс Рос) свирят в How To Destroy Angels, докато другото парче е със специфичен електронно денс/клубен захват.

Гостите в албума обаче не се изчерпват само със съпругата на фронтмена. Дейв Грол (да не изброявам от кои групи) свири на барабани в The Idea Of You. Симбиозата от неравноделни бийтове и 90-тарски китарен дисторшън работи отлично като машина в производствен режим, а шепнещите вокали на припева ме накараха да се сетя за Майк Патън и Faith No More. Определено The Idea Of You е най-рок ориентираният трак тук, а финалът Burning Bright (Field On Fire) звучи апокалиптично, но и по-саундтраково, което е някакъв ефект от съвместната работа на Резнър и Рос по филмова музика от последните години. Допълнителни щрихи към кинематиката в парчето добавят китарните сола на Дейв Наваро (Jane's Addiction и екс-Red Hot Chili Peppers) - още един звезден гост.

С всичко казано дотук, Not The Actual Events звучи малко разхвърляно като за EP с 5 песни, от които пък някои са сякаш прекалено дълги - шестминутните Burning Bright и She's Gone Away не се развиват кой знае колко в композиционно отношение и можеше да бъдат леко скъсени. Въпреко това, Nine Inch Nails демонстрират увереност в този си състав и със сигурност ще интересно да чуем повече от тях през тая година.
7.50/10 🎹🎸🎄🎬💥👥🎹🎸
Препоръчителни песни:   Branches/Bones   The Idea Of You    Burning Bright (Field On Fire)
Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации