Greg Graffin - Millport

Артист: Greg Graffin
Албум: Millport
Лейбъл: ANTI-/ Epitaph, 2017
Жанр: Country, Alternative Country, Americana, Bluegrass, Folk Rock, Alternative Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Докато всички са в очакване на нов албум от Bad Religion, който да е унисон с Америка на Доналд Тръмп, фронтменът на легендарната пънк банда Грег Графин издаде трети соло албум. Както спонсорираната реклама във Facebook гласи - това са "Истории от Америка" от гласа на Bad Religion, така че мнозина знаят много добре какво да очакват в лирическо отношение.

Чисто музикално обаче, Millport няма почти нищо общо с стила на пънк ветераните, нищо че песните са писани съвместно със самия Брет Гуревиц (който е и продуцент, май) и са записвани с всички останали членове на Social Distortion без Майк Нес - Джони Уикершам, Брент Хардинг и Дейвид Идалго младши. Третият соло проект на доктор Графин задълбава още по-дълбоко в корените на класическата американска музика - фолк, кънтри, блуграс, американа и дори госпъл, което го прави една особена порода издание.

Вместо пауър акордите и стремглавите китарни сола на Bad Religion, в Millport чуваме огромни дози банджота, пиана, цигулки и акустични китари. Цялата атмосфера е изключително южняшка,на моменти дори закачлива, но текстовете на Графин са съвсем различно изразно средство. Самото заглавие на албума е директна препратка към фалиралия през 2005 година град в Алабама - Милпорт. Time Of Need би звучала чудесно в коя да е църква, ако не беше текстът, в който Графин интелектуално обобщава, че молитвите не са помогнали никому - "Amen - no religion can help this time of need".

Самият вокалист твърди, че за него Millport е било едно лично предизвикателство да провери доколко остаряването е повлияло на релевантността му. Ако се съди по последните албуми на Bad Religion и Millport, засега Графин не би трябвало да има притеснение. Десетте песни тук звучат органично и хармонично, сякаш симбиозата с членовете на Social Distortion е трябвало да се случи много по-отдавна. Двете велики пънк банди вървят почти рамо до рамо през последните 4 десетилетия и Millport е резултат на трудно признатия грях - любовта към кънтри музиката.

Също както в албумите на Bad Religion и тук едни от големите козове са вокалите. Вече споменах за госпъл хора в Time Of Need, но парчета като Waxwings, Echo On The Hill и Sawmill следват запазената марка на бандата - хармонизираните беквокали. Албумът се докосва откъслечно до Bad Religion и Social Distiortion в Lincoln's Funeral Train (кавър на Норман Блейк) - бавно и меланхолично американа/рок парче, където се чува повече дисторшън в китарите.

В свое скорошно интервю, Графин заяви, че Bad Religion не бързат с нов албум, защото сами са вдигнали летвата за себе си (а и като цяло за пънк сцената) с True North. Вокалистът обаче може да бъде спокоен за остаряването си - то по никакъв начин не е повредило креативността му. Millport е повече от приятна разходка из дебрите на американската музика, в която се преплитат истории от минало и настояще, изнесени като открити уроци по политика и натурализъм от лектора в UCLA (University of California Los Angeles) - Д-р Грег Графин.
     8.00/10     
Препоръчителни песни: Backroads Of My Mind    Millport    Time Of Need    Sawmill    Waxwings
Други сходни публикации

Коментари

Популярни публикации