So Called Crew - Вода и Вино

Група: So Called Crew
Албум: Вода и Вино
Лейбъл: Self-Released, 2017
Жанр: Hip-Hop, Jazz Rap, Alternative Rap
FACEBOOK

Дори човек да не е много навътре в българската хип-хоп сцена, той би забелязал, че тази сцена в момента е действителна и действена, а не просто сбирка от най-добрите ти приятели плюс няколко домъкнати случайни хора. За всичко това, естествено, има и разумно и на пръв поглед логично обяснение - качеството простo се е вдигнало драстично.

Миналата година писах за "Фалстарт" на Григовор и Гена и "Светлосянка" на Жлъч и Гена, а освен ми допадна и албума на Вантката (от Ума и Дума) - Вантасмагории. Всички споменати (+ още няколко други важни субекти в БеГе рапа) са замесни и в "така наречения" албум "Вода и Вино" на софийския квартет So Called Crew, които, трябва да призная, вече не само вдигат летвата, а са самата летва.

Разликата в качеството на продукцията от ранните неща на групата до новия им е ушевадна. Джаз семплите и живо изсвирените инструменти създават доста интимна атмосфера, макар това е да само половината история във "Вода и Вино". Но специално в този аспект, да чуеш толкова меки китари, пиано, тромбон и дори контрабас носи дъх на уединение и спокойствие . Основната заслуга за великолепните инструментали и перфектните миксове е на Гената, който прогресира с гаргантюански темпове - само чуйте откачените бийтовете на "Всеки за себе си" и "Шепа пепел". Като добавим и убийствения бийтбокс на Trasher ("Огледало", "Жажда", "Шибаната лирическа атлетика"), се получава един от най-изпипаните продукти на съвременната българска музика, що се отнася до звук.

Стигаме и до шибаната лирическа атлетика в албума. Честно казано, на моменти текстовете на Жлъч и Бате Доуен са много тегави, песимистични и буквално депресиращи, защото са вдъхновени от българската действителност, в която се усеща битов алкохолизъм "Със теб или без теб, на пастет или трезвен / животът ме е взел за мезе, а аз го пия чист без лед." ("Какво ни има") и дълбоко примирение с "Животът ми приключи, представях си го хубав преди да се срути" (Шепа пепел"). Но не всичко е толкова черно-бяло или сиво.

И So Called Crew и техните гости в албума представят реалността и в други, позитивни и понякога саркастични аспекти - "Да си щастливец е да си живееш и да правиш всичко, което искаш без да изпитваш стрес" ("Всичко, което искаш"), "Скъпа, стига си стояла в шибаната стая / Бъди като дечицата, които искат да излязат" ("Отвън"). Някъде по средата между поезията, депресията и сарказма се намира мъничко местенце и за "старата приятелка" носталгията по щастливото и безгрижно детство - "Тия деца".

"Вода и вино" е своеобразен апогей на настоящата вълна в българския хип-хоп, без да е непременно най-добрият албум в жанра за последните години. В него обаче са преплетени толова много емоции и усилия, че би било нехайно да пренебрегнем влиянието, което този запис разхвърля на тази сцена. Както вече казах - летвата си има име, но и за най-малките е ясно, че най-доброто от So Called Crew и компания тепърва предстои.
 💧 8.50/10 🍷  
ЧУЙ:   Какво ни има     Шибаната лирическа атлетика    Тия деца   Шепа пепел     Отвън    


Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации