Useless ID - State Is Burning

Банда: Useless ID
Албум: State Is Burning
Лейбъл: Fat Wreck Chords, 2016
Жанр: Punk Rock, Hardcore Punk, Alternative Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Преди година някъде писах за албума Bad Habits на израелците Not On Tour, споменавайки там за сънародниците им Useless ID. Сега вторите също издадоха нова музика и holy shit - тя е чудесна. Признавам, че може би нямаше да обърна внимание на State Is Burning, ако наш читател не ме бе посъветвал да го чуя в една скорошна Facebook публикация, касаеща Blink-182. Затова се радвам, че имаме будни хора в аудиторията на блога, които да ме насочват понякога.

Новият албум на Useless ID стартира с една от най-безкомпромисните песни на годината - Land Of Idiocracy, инспирирана от един от най-култовите филми на предишното десетилетие Idiocracy, настоящата президентска кампания в САЩ и разбира се, Bad Religion. За по-малко от минута израелците стоварват цялата възможна пънк безкомпромисност на света и дават добра насока какво да очакваме по-нататък в State Is Burning.

Албумът има доста на брой скорострелно-кратки френетични парчета, изсвирени с доста хардкор агресия, но Useless ID не са забравили и своята мелодична страна. Lonely Man съвсем спокойно може да бъде включено в който и да е албум на No Use For A Name и никой да не забележи разликата, защото гласът на Йотам Бен Хорин звучи почти идентично с този на покойния Тони Слай. Night Shift носи Ramones-ка нотка, но понеже е 2016 година, далеч по-удачно ще е да кажа Teenage Bottlerocket-ска.

Borrowed Time ми е един от фаворитите в албума - среднотомпов олдскуул пънк с хорови напеви, а Detune има по-Lagwagon-овска структура от песен на самите Lagwagon - бавно, почти баладично начало, последвано от вихрено темпо, което след това се променя няколко пъти с интересни бриджове, а черешката на тортата са ескалиращи вокали.

Като израелци, Useless ID са наясно с всичко сбъркано в този свят и песни като How To Dismantle An Atom Bomb и едноименната State Is Burning лирически са базирани на политическите и военните конфликти в последните години. Финалната Closer To The Edge е най-дългото парче и единственото над 3 минути и завършва с епично аутро от хорови вокали и нещо като клавирно соло.

Въпреки че Useless ID са като събирателен образ на 90% от бандите от каталозите на Epitaph и Fat Wreck, договорът с втория лейбъл доказва, че в тях има нещо повече от специално. И наистина има. С прецизно свирене, страхотни вокали и актуални лирики - Useless ID са една от топ пънк бандите на 2016 година. Отличен албум, за какъвто Neck Deep и повечето от галениците на Alternative Press могат само да си мечтаят. А споменах ли, че е записван в The Blasting Room със самите Бил Стивънсън и Джейсън Ливърмор?
8/10
Препоръчителни песни:   Land Of Idiocracy     Borrowed Time     How To Dismantle An Atom Bomb    Night Shift    Detune
               

Коментари

Популярни публикации