Belvedere - The Revenge Of The Fifth

Банда: Belvedere
Албум: The Revenge Of The Fifth
Лейбъл: Bird Attack Records, 2016
Жанр: Punk Rock, Hardcore Punk, Skatepunk, Heavy Metal, Alternative Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Belvedere не са Beyoncé и новият им албум няма да има оглушителния отзвук на "аудио-визуалния" Lemonade, нито пък ще им помогне да свирят на живо на почивката на канадския Супербоул. Но в известен смисъл The Revenge Of The Fifth притежава заряда на това да бъде локална разновидност на Hang на Lagwagon, макар и не чак в толкова големи пропорции.

Също като калифорнийските си колеги, Belvedere дълго време не бяха издавали нищо (щото се бяха разпаднали), но завръщането им потвърждава теорията, че дългата пауза влияе положително в креативен план на много от мелодичните скейтпънк/хардкор банди, чиито силни години са минали през 90-те и 00-те. The Revenge Of The Fifth излиза на 5 май 2016 и заглавието му е директна заигравка/заемка към Star Wars - 4 май е May The Fourth Be With You, а следващият ден от календара е отмъщението на ситите, защото злото никога не спи и то е отражение на случващото се в реалния живот.

Затова и Belvedere донякъде не пеят за слънчева закуска на терасата с палачинки с ягодов мармалад и портокалови фрешове, а за светът, който всички ние завещаваме на бъдещите поколения. Като семейни пичове и вече бащи, музикантите вече знаят, че именно децата са тези, за които трябва да отиват най-големите грижи. Джоуи Кейп от Lagwagon натрапи тази тематика в Hang и в соловия си албум Stitch Puppy, a Belvedere продължават да задават въпроси относно тези тревоги в разрушително-апокалиптичната Generation Debt. Мрачната и бавна песен контрастира с галопиращото темпо в The Revenge Of The Fifth - вероятно най-музикантското издание на бандата от Калгари изобщо.

Сравнявайки Belvedere с Lagwagon, няма как да подмина факта, че след повече от 20 години на сцената, канадците са усвоили до съвършенство химическото съединявне на най-доброто от пънка, хардкора и хеви метъл. Мелодичните китарни мелодии на групи като No Use For A Name и Millencolin се чуват в парчета като Shipwreck и Hairline, a рифовете и солата ала Propagandhi и Strung Out придават този интересен прогресив рок отенък. Техничността е станала изключително професионална черта на Belvedere, но от това не е пострадала емоцията, която напира изпод вокали и изненадващи темпови обрати в бриджове, изсвирени с майсторлък. Понякога са възможни и странни асоциации с неособено сходни банди - след чудесното бас интро на Red Pawn's Race, китарите влизат като все едно бил премлян основния риф на големия хит на Paramore - Ignorance.

За The Revenge of The Fifth, фронтменът Стив Роулс се събира с басиста Джейсън Синклеър и китариста Скот Маршал, а новото лице е барабанистът Кейси Люис, който освен, че е истински звяр с палките, е използвал студиото си за записите. Миксът и мастерингът обаче са правени в The Blasting Room - студио, за което често говоря, защото от него излиза истинска магия, каквато приижда на талази в новия албум на Belvedere.
8,5/10
Препоръчителни песни: Shipwreck    Hairline    Red Pawn's Race   The Architect    Generation Debt

Коментари

Популярни публикации