Бюлетин 2013 - албумите, за които нямаше ревюта през годината

АВТОР: Илиян Иванов
Както може би някои от вас знаят, от време на време в Avtora.com се публикуват мои авторски материали. Те обикновено са предназначени за по-широка аудитория и при тях се стремя да изляза от рамките на формата "ревю на албум". Поради това бандите и изпълнителите, които имат пресни нови албуми, не попадат в радара на Scraggled Music, защото не е лесно да напишеш две различни статии на една и съща тема (макар да има две изключения - Paramore и Eminem).

Прегледах архива на Avtora и видях, че броят на тези материали е 11, след което реших набързо да скалъпя един бюлетин в телеграфен стил (и оценка, естествено), както и линкове към оригиналните текстове.

Jimi Hendrix - People, Angels And Hell (8/10)
Genre: Hard Rock, Psychedelic Rock, Funk Rock, Blues Rock, Acid Rock

Признавам, че може би никога не съм бил подвластен на аурата на Hendrix, но този пореден негов посмъртен албум се оказа находка за моите уши. Дванадесетте песни представят само част от гения на китарния маестро и тази компилация е перфектна добавка към колекцията на die-hard феновете му. Моджото на Jimi все още е силно, макар и да са минали толкова години от смъртта на музиканта, без когото съвременната рок музика никога нямаше да бъде същата.
Препоръчителни песни: Earth Blues    Let Me Move You    Mojo Man

Frank Turner - Tape Deck Heart (7,5/10)
Genre: Folk Rock, Punk Rock, Alternative Rock

Един от най-самобитните музикални таланти на нашето време никога не е разочаровал. Tape Deck Heart не е шедьовър, но слушането му води до сериозно пристрастяване. Turner пак е използва своята най-силна страна - да създава песни, в които слушателят не просто да симпатизира на героите вътре, а и да се идентифицира с тях.
Препоръчителни песни:  Losing Days    Plain Sailing Weather   Four Simple Words

Alice In Chains - The Devil Put Dinosaurs Here (7,5/10)
Genre: Alternative Rock, Alternative Metal, Grunge, Heavy Metal, Sludge Metal

Във втория албум с William DuVall има една осезаема промяна - Jerry Cantrell почти на 100% е поел водещите вокали. Това може би прави The Devil Put The Dinosaurs Here една идея по-предсказуем от впечатляващия му предшественик Black Gives Way to Blue. Въпреки това Alice In Chains си остават на ниво и успяват да задържат вниманието във всичките 12 парчета.
Препоръчителни песни: Hollow    The Devil Put The Dinosaurs Here   Choke


Queens Of The Stone Age - ...Like Clockwork (9/10)
Genre: Alternative Rock, Stoner Rock, Alternative Metal, Psychedelic Rock

Josh Homme е събрал достатъчно енергия и отново е направил правилните трансфери, за да попълни отбора на Queens Of The Stone Age, с който да се бори за титлата през настоящия сезон в рокаджийската Висшата лига. Би било цяло чудо, ако ...Like Clockwork не попадне сред номинираните за Grammy - нещо, което дълго време убягва на ексцентричния музикант (бандата има 4 номинации, но за рок песни). Със супер звезди като Dave Grohl (Foo Fighters), Trent Reznor (Nine Inch Nails), Alex Turner (Arctic Monkeys) и самият Elton John, Josh Homme си е направо като Лео Меси в компанията на Шави, Иниеста, Фабрегас и Неймар.
Препоръчителни песни: My God Is The Sun   Fairweather Friends   I Appear Missing


Arctic Monkeys - AM (7,5/10)
Genre: Indie Rock, Alternative Rock, Garage Rock, Hard Rock, Post-Punk, Psychedelic Rock

След противоречивите Humbug и Suck It And See, най-популярната британска банда на 21-ви век пусна албум, с който окончателно избистри своя саунд. Alex Turner отдавна не е бил толкова пленителен и определено е вдигнал нивото като автор на песни. AM е стабилна крачка напред за Arctic Monkeys и звучи като прясно възникнал горски пожар, който тепърва завзема територии.
Препоръчителни песни:  R U Mine?  Arabella   Why'd You Only Call Me When You're High?


Janelle Monae - The Electric Lady (9/10)
Genre: Psychedelic Soul, R&B, Alternative R&B, Neo Soul, Contemporary Pop

Албум с главно А, в който има толкова много неща, заради които си струва да се слуша, че няма да е пресилено да кажа - R&B/соул/поп музиката има своята най-авангардна кралица. Цялата концепция на Janelle е толкова възхитително сладка и интересна, но в никакъв случай не измества фокуса от следния факт: песните са почти толкова перфектни, че човек се чуди дали наистина певицата не е андроид.
Препоръчителни песни:  Q.U.E.E.N.   Dance Apocalyptic    Sally Ride


Lorde - Pure Heroinе (8/10)
Genre:  Indie Pop, Art Pop, Electropop, Electronica, Minimal

Тая малка новозеландска фръцла си я бива и то много, макар че сигурно на всички им е писнало от Royals. Pure Heroinе е впечатляващ дебют за 16-годишно момиче, което не се плези безпричинно и не пуска свои разголени снимки в Instagram. Lorde си е написала домашното - може да са само 10 парчета, но всичките са вярно решени задачи.
Препоръчителни песни:  Tennis Court   Team   Glory And Gore


Pearl Jam - Lightning Bolt (7/10)
Genre: Alternative Rock, Grunge, Hard Rock, Blues Rock, Punk Rock

Когато бандата ти се казва Pearl Jam, в един момент има вероятност всеки следващ албум да бъде сравняван с едни отдавна отминали времена. Без да блести с гениалност Ligthning Bolt е поредното солидно представяне на Eddie Vedder и компания. Във втората половина на албума по-бавните и баладични парчета натежават малко повече към знак минус, но все пак това са Pearl Jam и те могат да натежават накъдето си поискат.
Препоръчителни песни: Mind Your Manners    Sirens    Let The Records Play


Elliphant - A Good Idea (7/10)
Genre: Pop Rap, Reggae Fusion, Dance Pop, Electropop

Много обичам да пиша за музика, която се прави от невероятно красиви жени. Еми сори, може да е сексистко, ама Elliphant е супер обаятелна и чаровна, което в никакъв случай не влияе на оценката на A Good Idea. За нея бях предвидил специално ревю, но се отказах поради липса на достатъчно време. Това е дебют за Elliphant, но тя май работи и по албум за следващата година заедно с прочутият хитмейкър продуцент Dr. Luke (Kelly Clarkson, Katy Perry, Ke$ha и вероятно други певици с буква K).
Препоръчителни песни:  Music Is Life   Where Is My Mama At?  Down On Life


M.I.A. - Matangi (6,5/10)
Genre: Worldbeat, Alternative Dance, Alternative Rap, Alternative R&B, Electronica, Hip-Hop

След безкрайно дълго чакане Matangi най-накрая излезе и носи нотка на разочарование. Внушителният сингъл Bad Girls бе една от най-добрите песни за 2012 година, но в албума няма нищо, което да го засенчи. Социалният активизъм на M.I.A. е похвален, но Matangi не надскача високия стандарт, който самата тя постави с предишните си три албума и най-вече с Kala..
Препоръчителни песни: Come Walk With Me  Bad Girls  Bring The Noize


Paul McCartney - New (7,5/10)
Genre: Pop Rock, Rock & Roll

Какво ли е, ебаси, да си Paul McCartney?

Препоръчителни песни: Save Us  New  Queenie Eye

Коментари

Популярни публикации