Top 20 Metal Covers


Автор: Виктор "Вичо" Балчиклиев

Представям ви една селекция на двадесетте най-добри кавъра, направени от метъл банди. Само по себе си подобно изброяване може да предизвиква различни спорове, затова ще започна с няколко уточнения:

- Идеята на кавъра не се нрави особено на някои хора, но е част от творчеството на почти всяка една банда и демонстрира уважение към по-стара група, както и себеутвърждаване в една конкретна музикална среда и жанрова традиция. Така че get over it и се забавлявайте, някои са доста сполучливи.

- Под метъл банди разбирам всичко що е по-тежка жица – от хеви, през метълкор, до мелодичен дет, че и траш.  Няма ограничения за оригиналната версия на песента, макар че в повечето случаи е песен на някоя хард рок или хеви метъл легенда. За кавъри, направени от нео-метъл и алтърнатив метъл банди, ще четете съвсем скоро в една друга класация.

- Оценяването на един кавър е доста трудна и субективна задача, на която пречат много фактори – какъв стил е, харесваш ли новата група, колко харесваш старата, различна версия на песента ли е или е просто изсвирена наново от други музиканти и т.н. Затова, макар да е под формата на класация, не се опитвам да сравнявам песните, а по-скоро да ги изброя. И все пак на по-предните позиции стоят по-сполучливите кавъри, затова четете до долу.

- Не броя кавъри, правени само по концерти, защото там идеята е друга. Опитах се да се придържам само към кавъри, които са записани в студио и включени в албум или специално издание.

- Време е да разберете какво е общото между Роб Флин и Стинг, Бъртън Бел и Кърт Кобейн, Андреас Кисер и Кийт Флинт.



Оригиналната песен е може би най-големият хит на Skid Row, който ги изстрелва напред в класациите още от дебютния им албум през 1989. Какво точно се опитват да покажат обърканите момчета от Asking Alexandria с този кавър, не е много ясно, но пък им подхожда на лиготиите.


Disarmonia Mundi са мелодик дет банда с безумно име, необичаен за стила италиански произход и емблематичен вокал като Бьорн ‘Speed’ Стрид от небезизвестните Soilwork. Pantera пък са легенди, които са особено предпочитани за кавъри заради силата и заряда на песните им. Резултатът е жица и пица.  


Всички знаем оригиналната версия на The Animals, която всъщност също пък е комерсиална версия на драматична фолк песен. Five Finger Death Punch пък предлагат нова, леко втежнена и доста сполучлива версия в последния си албум The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell, vol. 2.


През 2004 излиза метъл tribute албум на Guns, в който сред Unearth, Dilinger Escape Plan и God Forbid виждаме и Bleeding Through. Изсвирен в типичния за бандата суров, първичен и агресивен стил, кавърът демонстрира как биха звучали Аксел и Слаш, ако през 1987 имаше метълкор.


Не знам до колко песен, изсвирена по същия начин без особени промени, също се брои за кавър – оставям на вас да прецените. Welcome Home е особено любима песен на повечето модерни банди като BFMV, Trivium, че и Limp Bizkit. Тук Мат Тък дава всичко от себе си, за да накара критиците да започнат да приемат бандата му по-сериозно. И май успя?


Един доста трудно разпознаваем и изключително странен кавър, който до скоро и аз не знаех, че съществува. In Flames са едни от ‘бащите’ на мелодичния дет метъл, повеждайки цяла армия от викинги от родния Гьотеборг. Какво е накарало Андерс Фриден да избере точно Depeche Mode за кавър все още не ми е ясно, но пък резултатът е добър.


14. Korpiklaani – Iron Fist (кавър на Motorhead)
Korpiklaani са вложили цялата си пияна фентъзи веселящина в този кавър на Motorhead. Песента е бонус песен от Ukon Wacka (2011), където гордо застава редом до емблематичната Tequila. И все пак ми е любопитно какво е мнението на г-н Килмистър относно дейността на финландските джуджета.


13. Killswitch Engage – Holy Diver (кавър на Dio)
Съжалявам, но така и не успях да харесам Killswitch Engage, може би заради специфичния глас на Хауърд Джоунс. Дори аз обаче не мога да отрека безспорните качества на този брилянтен кавър на първия сингъл на Dio, излязал през далечната 1982. Песента комбинира силата на оригиналната версия с бързината и заряда на модерния метъл.


Пак се връщаме на 5FDP, които през 2009 пуснаха този кавър във втория си албум War Is The Answer. Оригиналът е на онази Bad Company на онези Bad Company от онзи Bad Company (1974). Версията на 5FDP пасна доста добре сред другите песни в албума и все още е неизменна част от всеки техен концерт.


11. Fear Factory – School (кавър на Nirvana)
Изваден от големия Archetype от 2004-а, кавърът на Nirvana е толкова сполучлив, че някои биха го объркали са авторска песен на Fear Factory. Изсвирена с цялата индустриална тежест на бандата и подплатена от характерните крясъци на Бъртън Бел, песента е успешно почитане на паметта на Кобейн.


Trivium бавно и славно се добраха до върха на съвремения метъл като по пътя нямаше как да не направят кавър и на някоя легендарна песен като Master of Puppets на Металика. За разлика от написаното по-горе за BFMV обаче, с този кавър Матю Хефи доста по-умело се пребори за позицията на наследник на Хетфийлд.


9. Caliban – Sonne (кавър на Rammstein)
Този кавър събира всичко най-хубаво, което германската метъл сцена произведе в последните години. Едни от най-стабилните европески метълкор банди Caliban очаквано изкара тази версия на един от големите хитове на славните си сънародници Rammstein. Песента е включена в смачкващия албум I Am Nemesis от 2012. Heil!


Време беше в класацията да се появи и кавър на Maiden. DevilDriver се утвърдиха като една от големите модерни екстремни банди и Wasted Years събира всичко онова, което ги изстреля на върха – мощния глас на Дез Фафара, безмилоснтите рифове, неспирните барабани. Брус Дикинсън трябва да е доволен. Аз съм.


7. Mnemic – Wild Boys (кавър на Duran Duran)
За 15 години Mnemic така и не успяха да изградят стабилно име и не спират да експериментират със стиловете. Някъде по пътя се появи и кавър на едно от големите имена на ню уейв сцената Duran Duran. Версията на Mnemic съдържа елементи на индъстриъл и метълкор и все още е една от най-добрите неща, които са сътворявали.


И двете банди не се нуждаят от представяне. Electric Eye е част от компилацията Decas (2011),  в която има три кавъра (два на Judas и един на slayer), няколко ремиска и три авторски. Версията на As I Lay Dying е образец за правене на кавър, преработвайки една известна песен в характерния мачкащ метълкор на групата.


Всички помним онези руски девойки, които скандализираха целия Съветски Съюз. Не искам да знам как и защо съмнително изглеждащите момци от Sonic Syndicate са избрали All About Us за кавър, но резултатът е безспорно успешен. И докато Юлия Волкова възпяваше Москва заедно с Rammstein, шведският мелодет преоткри руския поп. Европейско културно наследство.


Няма метъл класация, в която името Макс Кавалера да не се споменава поне веднъж. Under The Sun на неговите Soulfly е интересен прочит на класиката Under The Sun. Песента е включена в компилацията Nativity In Black редом до всички възможни величия, изразяващи почитта на съвременната тежка сцена към легендите Sabbath. Кавърът завършва с типичен Soulfly трайбълизъм. 


Един от най-добрите кавъри, на които някога съм попадал. Оригиналът е на знаменитите The Police от младите години на г-н Стинг. Новата версия пък е шедьовър на Machine Head от младите години на Роб Флин и бандата му и се появява в The Burning Red от 1999. Наистина, ама наистина страшно сполучлив кавър.


2. Caliban – High Hopes (кавър на Pink Floyd)
Много хора няма да са съгласни, но за мен този кавър е бижу и заслужава предната си позиция. Отново Caliban и отново класа. Песента успява да улови уникалния заряд и меланхолия на оригинала и да го преработи в една смазваща и емоционална модерна версия. Кавърът е от вече споменатия I Am Nemesis, където до Sonne и High Hopes се подвизават още кавъри на Antrax, Misfits, At The Gates, Motley Crew и Six Feet Under.


Дебатът за или против Дерик като вокал на Sepultura отшумя и бандата продължава да мачка всичко по пътя си. Към края на последния албум Kairos (2011) небрежно се появява един кавър, който си извоюва символичното челно място в тази класация. Начинът, по който траш легендите Sepultura са преработили най-големия хит на електронните великани The Prodigy е просто феноменален. 

Ето ви и един предколеден поздрав като за финал. :)



Коментари

Популярни публикации