Caravan Palace - Robot

Band: Caravan Palace
Album: Robot (<I°_°I>)
Label: 
Wagram Music
Genre: 
Electro Swing

FACEBOOK

Виктор Балчиклиев


За това ревю навлизам в много чужда територия и се извинявам предварително на тези, които ще обидя с потенциална некомпетентност. Но пък сякаш това е и чарът да се занимаваш с музикална критика - издирването на нови банди и стилове, особено когато нямаш идея за какво става въпрос. Такава е и моята любопитна среща с Robot на абсолютно непознатите ми доскоро Caravan Palace. Представената ви от мен музика този път идва от сърцето на Париж и е елегантен електро суинг с френски привкус.

За тази сцена не знам почти нищо и минималните ми познания започват и свършват с дразнещо комерсиализирания Parov Stelar, а и това го казвам само и единствено като ориентир без каквито и да било сравнения. Французите винаги са имали богата култура в електронната сцена и няма и нужда да се споменава познанието им в по-изтънчените джаз, суинг, туист. Caravan Palace са наследството на тези две идеологии, преплитащи се в една изключително сполучлива смесица със свежо модерно звучене.

Robot (oще известен като Robot Face или символите от обложката) е трети албум на парижаните след Caravan Palace (2008) и Panic (2012), с които също възнамерявам да се запозная в най-близко време. Групата се състои от Zoe Colotis (вокали), Arnauld Vial (китара), Hugues Payen (цигулка), Camille Chapeliere (кларинет), Charles Delaport (контрабас), Antoine Toustou (електроники, тромбон) и Paul-Marie Barbier (перкусии). С други думи Caravan Palace са една младежка джаз трупа със симпатична вокалистка и много талантлив диджей/продуцент.

Албумът е много приятен и лек, продължава 40 минути и минава неусетно. Въпреки френския произход, текстовете са изцяло на английски, изпяти с изключително мелодичния глас на Zoe, който пасва перфектно на стила. Напук на очакванията, музиката им въобще не е спокойна и лежерна, а енергична и танцувална. Не мисля, че някой може да изслуша цялата 'Lone Digger' без да се раздвижи дори за секунда.

В Robot се прокрадват и някои по-бавни парчета като 'Aftermath', 'Midnight' и 'Comics', но като цяло следва темпото, зададено от отварящата и най-хитово звучаща 'Lone Digger'. 'Mighty' с участието на JFTH (не JFT, да сме наясно...) поддържа заряда и хитрите композиции и идеи преливат в 'Wonderland', 'Tatoos', 'Russian'. Албумът е подходящ за всякакви поводи и звучи особено свежо, размесен в плейлист с Dub Pistols, Gentelemen's Dub Club и Ed Solo & Skool Of Thought, за лек ретро привкус.

Caravan Palace е едно от откритията на 2015 и мога само да съжалявам, че не съм им обърнал внимание по-рано. Robot e един прекрасен албум, който може да създаде прекрасна атмосфера във всяка една ситуация. Музикално, вокално и като цяло композиционно е изпипан прекрасно до най-малките детайли и през цялото време поддържа позитивно танцувално темпо. Накратко, забравете всякакви музикални предпочитания и ограничения, сипете си нещо за пиене и се насладете на едни наистина талантливи парижани.


                                                                       9/10 

Препоръчителни песни:  Lone Digger   Wonderland  Mighty (ft. JFTH)  Russian   TatoosДруги подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации