Анти-топ 5: Най-слабите албуми на 2015

Автор: Илиян Иванов

Аз съм напълно съгласен с твърдението "няма лоша или добра музика, има само различни вкусове". Вкусовете са неизмерими величини и се обусляват от толкова различни фактори, че би било нелепо да се съпоставят. Но все тая... Както е политически коректно да се каже - това не са най-слабите албуми на 2015, а най-слабите и разочароващи албуми, които аз слушах за изминалите 11 месеца (вече всички бързат да пускат класациите си в началото на декември, сякаш са отписали каквото и да е предвидено да излезе до Нова година).

Защо тези албуми са тук? Някои от тях са на банди, които са написали със златни букви историята на музиката, Банди, оставили са отпечатъци върху съвременната култура със същата значимост за човечеството, която имат стъпките на Нийл Армстронг на Луната и вдъхновили безброй свои последователи. Всеки обаче може да има лош период и най-големите разочароват. Други изпълнители са музикалните еквиваленти за храните за микровълнова фурна - лъскава опаковка, но с ужасно съдържание. Трети... трети просто толкова си могат.

И така...към класацията (между другото, самите ревюта са прикачени в линкове)


5. The Prodigy - The Day Is My Enemy - 5,5/10

Лиъм Хоулет, Кийт Флинт и Максим Риалити (+ напусналият преди много време танцьор Лирой Торнхил, ако така му беше името изобщо) бяха героите от детството ми през 90-те. Двата им албума от предишното десетилетие не ми бяха любими, но определно бяха доста слушаеми и сполучливи, но музиката в The Day Is My Enemy е като дращане с нокът върху стъкло - досадно и дразнещо. Похвално е, че Лиъм презира максимално диджеите с флашките, но аз този албум не си го качих на iPod-a.


4. Slayer - Repentless - 5/10

Дори фронтменът Том Арая призна в едно интервю, че Repentless звучи като половината от Slayer, визирайки факта, че от оригиналните членове на групата останаха само той и китаристът Кери Кинг. Последният узурпира цялата власт в една от най-влиятелните метъл институции след нелепата смърт на основния композитор и китарист Джеф Ханеман и уволнението на барабаниста Дейв Ломбардо и резултатът е един от най-скучните и безинтересни албуми на годината. Понеже Кери Кинг постоянно дава интервюта за метъл медии (сигурно веднъж седмично), чудя се дали след година-две той сам ще си признае, че Repentless e провал.


3. Crazy Town - The Brimstone Sluggers - 2/10

Пичове от Crazy Town, не съм Ви сърдит или ядосан. Вие си знаете, че никога не те били нищо особено, дори сте се опитали да измислите нов стил - пост нео-метъл, но просто това тук е като престояла 3 дни пица - с вкус на подметка. Естествено, Шифти, Брет и другите пичове от бандата, дето не им знам имената, едва ли ще прочетат тук, че съм ги нахранил и едва ли би им пукало, още повече, че заради тия наркотици някои от тях се споминаха рано, а други бяха на ръба (Шифти беше в кома преди няколко години). Не знам, но ако Crazy Town издадат някога 4-ти албум, нека да се обадят пак на Ривърс Куомо от Weezer - гласувам с две ръце за повече песни като Hurt You So Bad.


2. 5 Seconds Of Summer - Sounds Good Feels Good - 1,5/10

Бельо на American Apparel - ✔
Фешън прически, широки усмивки и снежнобели зъбки - ✔
Тениски на Misfits, Bad Brains, Iron Maiden, Nirvana, Black Sabbath и т.н. - ✔
Стотици хиляди влюбени в тях фенки по света, чакащи първа менструация - ✔
Цял  отбор от продуценти и съавтори на песни вкл. Джон Фелдман от Goldfinger и ония двамата братя от Good Charlotte - ✔
Албум с каквато и да е артистична стойност - ✘


1. Kurt Cobain - Montage Of Heck: The Home Recordings - 1/10

Номер 1 в тази анти-класация много ме натъжава. Нищо не може да оправдае излизането на това... "нещо", което се рекламира като саундтрак на биографичен филм и соло албум на Кърт Кобейн. Музиката трябва да е наслада за сетивата, а Montage Of Heck  е все едно да чистят ушите с бургия. Лейбълите издоиха за пари всичко възможно от творчеството на Nirvana и накрая посегнаха чак на домашните касетки на Кърт. Какво следва - втори албум на Кобейн с песнички, които е пял и свирил на 12 години на училищен празник в читалището ли?

Коментари

Популярни публикации