The Wonder Years - Sister Cities

Банда: The Wonder Years
Албум: Sister Cities
Лейбъл: Hopeless Records, 2018
Жанр: Alternative Rock, Indie Rock, Emo, Post-Rock, Pop Punk
FACEBOOK

Често използвано твърдение за The Wonder Years е, че те с всеки албум стават по-добри или по-точно по-значими. Затова и всеки запознат навътре с тяхното творчество, едва ли се е изненадал колко страхотен албум се оказа Sister Cities, затвърждаващ статута им на една от най-значимите съвременни модерни алт-рок банди.

The Wonder Years продължават своето музикално пътешествие оттам, където ни оставиха с No Closer To Heaven (2015) - все по-надълбоко в дебрите на емоционалната нестабилност. Стилово-инструментално пък Sister Cities се отдалечава дори повече от поп пънк ерата, отбелязала зенит с The Greatest Generation (2013). Новата посока не е непременно нещо тотално несъвместимо със споменатия албум, но бандата кулминира върху някогашното си "аз" с инди/лоу фай пост-рок - амалгама, която някак страшно ѝ отива.

Песни като Pyramids Of Salt, Flowers Where Your Face Should Be, We Look Like Fighting и When The Blue Finally Came напомнят на реещи се безметежно птици на фона небе, което своевременно се променя от ясно към гръмотевично. В първата от трите изброени може да се усети как гласът на вокалиста Дан Кембъл блуждае като бродник в призрачна мъгла.

Когато The Wonder Years решат да са "шумни и тежки", те го правят по един особено привлекателен начин - китарите, басът и барабаните не са действително тежки, но пресират сетивата напук на безобразната мелодичност, която извира от Sister Cities. Галопиращото темпо в Raining In Kyoto е изненадващ избор за откриваща песен, а лириките намират Кембъл опечален от новината за смъртта на дядо му по време на турне в Япония.

Финалът пък е с отнесената The Ocean Grew Hands To Hold Me, което пък не е никак изненадващо - бандата винаги е знаела как да приключи албум със стил. Въпреки че е трудно човек да избере фаворити, за мен такива са едноименното парче и The Ghosts Of Right Now, които стилово някак съдържат по малко от миналото, настоящето и бъдещето на бандата.

The Wonder Years не преоткриват някакви нови музикални хоризонти, но преоткриват себе си за пореден път. Тяхната еволюция е ярка и разпознаваема на фона на безбройните банди от т.нар. поп пънк сцена и Sister Cities е поредното бижу във вече завидната им дискография. С още един-два албума от подобен калибър, The Wonder Years спокойно могат да бъдат зачислени към най-великите банди на XXI век.
🐎8.50/10🐎
ЧУЙ:  Raining In Kyoto   Pyramids Of Salt     Sister Cities   The Ghost Of Right Now   The Orange Grove

Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации