Crossfaith - Xeno

Band: Crossfaith
Album: Xeno
Label: 
UNFD, Razor&Tie, Sony
Genre: 
Electronicore, Metalcore, Industrial Metal

FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

През септември 2013 публикувах първото си ревю за Scraggled Music - за Apocalyze на Crossfaith, оценен с 9/10. Ето, че повече от две години по-късно японците се завръщат с ново творение - Xeno. Четвъртият им студиен албум излезе още през лятото и не достига нивото на предшественика си, но от чиста символика се чувствам длъжен да го отразя. Току виж е пропълзял в годишния Топ 10?

Няма абсолютно нищо ново покрай пичовете от Crossfaith. Момчетата остават верни на стила си без някакви кардинални промени и стилови забежки. Съставът е абсолютно същият, който впрочем никога не се е променял от излизането на дебютния The Artificial Theory For The Dramatic Beauty (2009). Най-важното - безпощадният заряд също остава непроменен и макар албумът да не впечатлява с нищо оригинално и ново, енергията му е впечатляваща.


Crossfaith следват ясно зададения от предните албуми път като този път надграждат с малко повече вокално разнообразие. Kenta Koie комбинира повече чисти вокали покрай крещенето и епизодичното рапиране и, като допълнение, в Xeno личат имената на два гостуващи вокала. Музикално няма нищо ново и шокиращо като бандата отново залага на характерния ударен модерен метълкор, пропит със сериозна доза електроника, заради което и повечето медии им лепят етикета "electronicore".

Албумът получава една единица по-слаба оценка от Apocalyze по простата причина, че не носи нищо по-интересно откъм композиция, идеи, аранжимент. Crossfaith поддържат високото качество с вече познатата бързина и енергичност, а електорниката придава онова усещане за модернизъм, което пасва перфектно на дигиталната ни епоха. Xeno започва със стабилното техно интро 'System X' и завършва с епичен електронен инструментал 'Astral Heaven' като двете песни рамкират брилянтно албума.

 Първото парче, което веднага се откроява от останалите е 'Xeno', в което може лесно да се долови сериозното влияние на SlipKnot преди да се развие в припев, който напомня Trivium и пеенето на Matt Heafy, което може да е само позитив. Изброявайки банди, които са вдъхновили Crossfaith, трябва да се отбележат Motionless In White и оттам неизбежно Marilyn Manson. Всичко обаче е пречупено през характерния за Crossfaith поглед, така че всякакви обвинения в плагиатстване са абсолютно неуместни.

Относно гостуващите вокали - става дума за Benji Webbe от Skindred и Caleb Shomo от Beartooth, две добре познати имена от различни жанрове. Benji гостува в може би най-силната песен в албума 'Wildfire', която е брилянтна комбинация от електронниките на Crossfaith и рага метъла на Skindred, и макар резултатът да не е особено характерен метъл, песента е свежо попадение. От друга страна 'Ghost In The Mirror' е типичен модерен метълкор и участието на Caleb (като бивш вокал на Attack Attack!) е доста сполучливо и говори още повече както за развитието на Crossfaith, така и за изненадващото израстване на Shomo, откакто е фронтмен на Beartooth.    


Държа да отбележа абсолютно ненужното включване на 'Tears Fall' в албума. Без да имам проблем с мелодични откровения, емоционалност, балади и прочие, песента просто е слаба и изключително клиширана откъм текст и музика. Прескачаме нея и веднага нещата се оправят с 'Paint It Black' и следващите парчета до вече споменатия инструментален финал на албума. Не, сериозно, просто махнете 'Tears Fall' от плейлиста и слушайте 'Calm The Storm' като по-сполучливия опит.

Xeno е поредното творение на Crossfaith, което минава бързо и ударно под звуците на енергичен съвременен метълкор и добре вписана електроника. Албумът е логичното продължение в дискографията на японците и с това темпо се съмнявам да е последното. Пичовете поддържат нужното качество, забиват с впечатляващ заряд, поканили са две добри имена, разнообразили са вокалите и като цяло са изкарали един добър продукт, който губи единствено и само от липсата на оригинални идеи.                                                                       8/10 
Препоръчителни песни:  Wildfire (ft. Benji Webbe)   Xeno   Ghost In The Mirror (ft. Caleb Shomo)   Vanguard   Devil's Party  
Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации