Soulfly - Archangel

Band: Soulfly
Album: Archangel
Label: 
Nuclear Blast
Genre: 
Thrash, Groove, Death Metal

FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

Пиша това ревю с почти три месеца закъснение от чисто уважение към господин Кавалера. След десетки години вярна служба на метъл армията в поделенията Soulfly, Sepultura, Cavalera Conspiracy и къде ли още не, генералът Макс Кавалера е една от живите легенди на тежката музика и всяко негово творение, добро или лошо, заслужава да бъде отразено.

Легендарният статут на Макс настрана, Soulfly много отдавна изгубиха чара си и оттам аз тотално спрях да се интересувам и следя развитието на бандата. Archangel, подобно на предшественика си Savages (2013) по никакъв начин не променя това и си остава един от безбройните еднакви албуми, в които личи името Кавалера. За Soulfly бройката вече е 10 - 10 албума с т.нар. "нова банда", сами си правете сметката назад във времето.

Soulfly беше групата, която претвори ню метъла на разпуснатите дънки, рапирането и обърнатите козирки в една енергична тежка музика, смесвайки популярността и заряда на набиращия сила жанр с дългите години опит в по-екстремни жанрове като дет, траш и т.н. Резултатът беше интересен, екзотичен и, благодарение на Макс, доста успешен. С годините обаче сякаш възрастта започна да си казва думата и визията на фронтмена леко се изгуби, и Soulfly постепенно започна да губи по малко от идентичността си, за да се превърне в една от многото банди наоколо.

Символично, десетият албум сякаш е този, който окончателно къса връзката с оригиналната концепция, в която все пак се криеше и малко алтернативен/ню метъл. Нясно съм, че това ще зарадва много хора, но истината е, че резултатът е изцяло скучен, банален и с нищо не допринасящ за развитието на музиката. Въпросното "отделяне" от старата идеология може да се отбележи и с 10-секундния кавър на 'You Suffer' на Napalm Death, който мнозина ще подминат, но може би има доста по-голяма стойност.

Музикално Archangel е поредна доза Кавалера тресня - стабилен groove и thrash с леки забежки към по-екстремен death metal. Тематично, изненади няма никакви - албумът продължава отдавна започнатата пророческа изповед за праисторически апокалипсис. В интерес на истината концепцията този път е някак по-добре изпипана и целият албум е до такава степен посветен на античния катаклизъм, че някак всичко пасва.

Леко екзотичните източни мотиви, призрачните хорове на заден фон, безмилостното редене на Кавалера, разрушителните рифове на Ризо, цялостната композиция и продуциране е изпипано много повече с ясната идея, че Archangel трябва да отприщи цялото зло на Древния свят и атмосферата е величествена. Албумът е брилянтният саундтрак на Age Of Mythology: Titans - пуснате си 'Titans' и преговаряйте имената на свитата на Кронос.

Душите ни отдавна са продадени, Ищар се надига, Витлеем кърви, Йерусалим се рути, Вавилон се тресе, Древногръцките титани крачат по земята, Содом и Гомор тънат в разруха, архангели се спускат от черното небе, Шамаш раздава правосъдие в Месопотамия. Някъде покрай целия този покъртителен хаос се промъква и 'Mother of Dragons' - сами преценете дали възхвалят Калиси или не. Впрочем, в тази песен гостува цялото родословно дърво на Кавалера, начело със сина му Richie и брат му Igor за да е пълна разрухата.

Към семейното събитие добавяме и новия (от няколко години) барабанист на Soulfly, който естествено е не друг, а малкия син на Макс - Zyon. Момчето се справя повече от брилянтно и пасва перфектно на вече безупречното сработване на Макс и Марк Ризо, а като басист този път е небезизвестният Tony Campos, който май вече не е басист и свири с Fear Factory...промените в Soulfly са повече от издадените албуми, така че ще избягам темата.

Няма смисъл да коментирам отделните песни - целият албум минава като булдозер и е трудно да ги различиш много много. Отдолу съм изброил по-интересните и отличителни парчета, които и най-добре илюстрират Божествения гняв на Archangel. Признавам, албумът е някак по-добър от предните няколко, може би заради добре изпипаната концепция, но въпреки това не се променя категоричното ми мнение, че Soulfly отдавна изгуби посока и идентичност. Всичко е Кавалера - една безкрайна траш симфония с марката Кавалера...

                                                                       7/10 
Препоръчителни песни:  Ishtar Rising   Titans   Archangel   Shamash   Mother of Dragons  




Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации