Leftöver Crack - Constructs Of The State

Band: Leftöver Crack
Album: Constructs Of The State
Label: Fat Wreck Chords, 2015
Genre: Crust Punk, Ska Punk, Hardcore Punk
FACEBOOK

Илиян Иванов

Отношенията между Скот "Stza" Стърджън и Езра Кайър доста се влошиха по време на паузата, която Leftover Crack си взеха (бел. ред. - все още не разбирам защо изобщо не си останаха с името Choking Victim), за да могат двамата фронтмени да се съсредоточат върху другите си банди - съответно Star Fucking Hipsters и Morning Glory. Конфронтацията помежду им беше грозна за очите на феновете, но какво пък - дори и сред и най-големите анархисти може да има бизнес караници.

След напускането на Езра дори не бе сигурно, че някога изобщо ще има нов албум на Leftover Crack. Constructs Of State бе анонсиран от нищото от Fat Wreck Chords, който миналата година пусна и War Psalms на Morning Glory. Това е едва трети истински албум на Leftover Crack и понеже е рано да е каже дали ще издържи теста на времето, то със сигурност издържа теста за актуалност, защото, за съжаление, е в тон с всички политически и социални ужаси, които ни връхлитат всекидневно под формата на новини.

Leftover Crack са сред най-безкомпромисните пънк банди в света и всеки, който се опитва да го оспори, просто не ги е слушал. За разлика от Mediocre Generica (2001) и Fuck World Trade (2014), Constructs Of State не води със себе си скандалите на предишните два. Товаа са 13 песни, обобщаващи около 10-годишни наблюдения на Stza и компания върху заобикалящата ни обстановка, включваща полицейщина, битов терор, световен тероризъм, расизъм, сексизъм, религиозен фанатизъм, корупция, хомофобия и каквото се сетите още. И Leftover Crack имат какво да кажат по всяка една от темите - директно и без заобиколки.

В отсъствието на Езра, Leftover Crack са привикали за записите един трамвай с гост музиканти и вокалисти. Споменавам само няколко групи - Crass, The Bouncing Souls, The Dead Milkmen... Най-приятната изненада обаче е Джеси Майкълс - легендарният вокалист на Operation Ivy, който пее в System Fucked - парче, което през 1989 година можеше съвсем спокойно да бъде в траклиста на Energy.  Песни като Don't Shoot и Loneliness & Heartache разкриват малко по-мелодичната, почти радиофонична страна на Leftover Crack, а Slave То Тhe Throne е като дете на Slayer. Ска елементите са все така осезаеми - само чуйте ¡Poliamor Fiesta Crack!, която може да ви накара да се разкършите със скенкване.

В албума има и два кавъра - Last Legs и The War At Home. Признавам си - не съм слушал никога оригиналите на Blackbird Raum и Intro5pect, но Leftover Crack са оставили своя почерк тук. Много харесвам как Last Legs започва като 90-тарски алтърнатив рок, за да премине в бесен кръст пънк, а The War At Home изненадва с доста клавири на фона на здравата тресня - малко в стила на една малко позната банда у нас Bomb The Music Industry.

На фона на безкрайните военни и политически конфликти в различни точки на света, Leftover Crack отново стрелят точно в целта. Constructs Of State е отражение на тази конюнктура,  в която пацифизмът не вирее или е изродено маскиран в интриги и заблуди.  В крайна сметка пък, на кого ли му пука за някаква си анархистка пънк група, те нали "само викат и крещят там" и си мислят, че могат да оправят света...
8/10
Препоръчителни песни:   Don't Shoot   Loneliness & Heartache    System Fucked   Last Legs   The War At Home
Други подобни ревюта
Morning Glory - War Psalms

Коментари

Популярни публикации