Аз, фенът: 11 въпроса с Боян Генов

Наскоро се навършиха 4 години от създаването на блога, но трябва да признаем, че ни трябваше по-различно съдържание, за да му вдъхнем малко свеж въздух. Това доведе и до новата ни рубрика "Аз, фенът", която продължава със своя 4-ти епизод.

Поредното допълнение към нашия лексикон съвпадна и с юбилейната ни публикация номер 300. Затова ни трябваше някой спартанец, чиито отговори, касаещи любимата ни музика, наистина да имат необходимата тежест. 

Познавам Боян Генов задочно още от тийнейджърските си години от страниците на списание "Нов Ритъм" и от телевизия ММ. Hellbobz, както е по-известен, е легендарна фигура за модерния метъл в България, тъй като Fyeld е една от най-значимитe и влиятелни банди в пост-комунистическата история на родната музика. Освен с Fyeld, Боян (вокали, китара) е познат и от други групи като Marauders Inc. и Hate Campaign.

Scraggled Music: С коя песен най-често свързваш детството си?

Докато не излезе Bad на Michael Jackson, най-често съм слушал някакви български естрадни бози. Но истински се впечатлих когато открих A Momentary Lapse Of Reason на Pink Floyd. Някак си не мога да отделя една по-специална пeсен от него, защото обикновено го слушах от край до край, но да кажем On The Turning Away. От този албум всъщност произтича любовта ми към електронните или каквито и да е странни и интересни звуци.

Scraggled Music: Коя беше първата касетка, кояти си купи/презаписа и слушаш ли все още този албум?

Първата касетка, която си презаписах, беше въпросният Bad на Джако, а първата купена, разбира се, също презаписана (тогава всички бяха такива, без обложки, само с трак лист), беше нещо на Black Sabbath, но не помня кой албум. Ще стрелям напосоки и ще кажа или Mob Rules, или Eternal Idol. Първата оригинална касетка, която си купих обаче, беше ..And Justice For All на Metallica.

Scraggled Music: Коя група успя да промени мирогледа ти и отношението ти към музиката?

Хм, мисля, че това бяха точно Metallica. После е имало и друга видове музика, които са ми променяли отношението, както например когато открих саундтраците (и по-специално този на Akira от Yamashiro Shoji), но откъм групи е точно Metallica. Имах късмета да им стана фен малко преди да излетят в космоса, та някак си бях свидетел какво се случва с една група, когато удари бингото.

Scraggled Music: Какво си спомняш от първия концерт, който си посетил?

О, Scorpions! За първи път виждах такава голяма сцена, на стадион, където метълите правеха всичко, което знаех, че правят. Не съм им бил фен, имах само една касетка с балади, но беше повече от страхотно преживяване. Впрочем тогава за първи път си изгубих портфейла - с пари и всякакви други "ценности", които държах вътре, хаха!

Scraggled Music: Ако си корабокрушенец на пуст остров и имаш възможност да избираш три албума, които да слушаш, кои ще са те?

Много труден момент, въпреки че често съм мислил над подобен вариант. Да кажем, че ще има един на Metallica, един хип-хоп диск и някой саундтрак. Предположенията са за Kill 'Em All, The Predator на Ice Cube и музиката от "Империята отвръща на удара".

Scraggled Music: Има ли банда или изпълнител, за които никой не подозира, че слушаш и харесваш или просто те е срам да си признаеш за тях? Може да споделиш и само за конкретна песен.

Мисля, че няма нещо, което да съм бил притеснен да покажа на хората, че слушам. Всички знаят, че харесвам дори откровенни гей-химни като You Make Me Feel (Mighty Real) (версията на Jimmy Sommerville), така че... Единственото, от което се срамувам, но съвсем малко, е, че харесвам тук-там някоя песен на Poison!

Scraggled Music: Ако имаш власт да забраниш на някоя група да свири и да издава албуми, коя би била тя?

Лесно - Black Veil Brides.

Scraggled Music: Кой е най-недооцененият албум за всички времена?

Лесно - Lulu на Lou Reed & Metallica (бел ред. - трябва да спрем да задаваме лесни въпроси). St. Anger му е веднага по петите, както и Born Again на Black Sabbath. Добре, бих добавил, че много хора не оценяват правилно Reinventing The Steel на Pantera.

Scraggled Music: Кой е албумът (вероятно на твоя любима банда), който най-много те е разочаровал досега?

Трудно (бел ред. - nevermind, абстрахирам се от предишната бележка, хаха). Мисля, че бих могъл да кажа за два, които не са ме разочаровали, а просто не ми доставиха удоволствието, на което се надявах - ReLoad на Metallica и War & Peace Vol. 1 (The War Disc) на Ice Cube.

Scraggled Music: Има ли банда, която винаги си искал да харесваш, но поради някаква причина, не можеш да намериш нищо специално у нея?

Да, няколко. На всички харесвам по някоя друга песен и на пръв поглед си имат всичко необходимо, но някак си нищо не ги прави специални за мен. Stone Temple Pilots, Van Halen, Tool, Radiohead, Lamb Of God, Periphery... Трябва да подчертая изрично обаче, че уважавам всяка една от тези банди като артисти, просто музиката (и само музиката) им не ми носи нищо уникално.

Scraggled Music: Смяташ ли, че музикалните ревюта могат да променят отношението ти към даден албум или група?

Разбира се, стига човек да е отворен към нещата. Обикновено добрият... списвач... на ревюта ще ти обърне внимание на неща, които ти би подминал и за които не би се замислил. Затова, въпреки че всичко е субективно, музикалните медии и ревютата в частност са много важен елемент в бизнеса. Ако някой иска пълна обективност, да търси на друго място - музиката като изкуство е нещо, в което всичко опира до въпрос на вкус и обективното има много малка роля.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Коментари

Популярни публикации